Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg HT'de İlk Söz programına konuk olan Fon Yöneticisi Volkan Sarı küresel piyasalarda yaşanan sert satışların ardından oynaklığın devam edeceğini söyledi.

Sarı "Bu sertlikte uzun zamandır görmediğimiz boyutta bir oynaklık gördük. Bunun kısa sürmesini beklemem, minimum 1 ay sürecektir..VIX'in eski boyutlarına düşmesini beklememek lazım. Çünkü risk inanılmaz düşük fiyatlanıyordu. Bu sadece hisse senetlerinde değil, bonolarda da aynı durum söz konusuydu. Kısa vadede volatilitenin iki yönlü devam edebileceğini söylemek lazım. Bu dalgalanma henüz bitmedi ama en sert tarafı geçmişte kaldı diyebiliriz" yorumunu yaptı.

"FAİZLER BASKI YARATIR"

Türkiye gibi cari açık veren ülkeler açısından bakıldığında faizlerin yükselmesinin en önemli olumsuz faktör olduğunu belirten Sarı "Çarşamba günü ABD'de enflasyonun bir miktar aşağı gelmesi bekleniyor ama bu durum Fed'in 3 veya 4 faiz artış patikasını değiştirmeyecek.

Eğer enflasyonda beklenenden çok yüksek rakam gelirse faizler yüzde 3'lerin üzerine atar, bu da bizim gibi ülkelerin para piyasalarında baskı yaratır." diye konuştu.

Geçen hafta ABD Borsalarında yaşanan sert düşüşler global hisse senedi piyasalarına da sirayet etmişti. Dow Jones Sanayi ve Standard & Poor's 500 Endeksleri % 5,2 değer kaybederken, her iki endeks Ocak 2016'dan bu yana haftalık en yüksek yüzdelik düşüşlerini kaydetmişti. Nasdaq Teknoloji Endeksi de geçen hafta % 5,1 değer kaybıyla Şubat 2016'dan bu yana haftalık en yüksek yüzdelik düşüşünü göstermişti.