Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların hisse ve tahvil piyasalarında son dönemde yaşanan çöküşü anlamaya çalışmalarıyla birlikte ABD'de Çarşamba günü açıklanacak TÜFE verisi yakından izlenecek. 

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıklayacağı verinin öncesinde ekonomistler, gıda ve enerjiden arındırılmış olan çekirdek TÜFE'nin Ocak ayında bir yıl öncesine nazaran yüzde 1.7 yükselmesini bekliyor. Bu rakam, Aralık ayında yüzde 1.8 artıdaydı. Yine aynı endeksin aylık olarak ise yüzde 0.2 yükselmesi öngörülüyor. Eğer durum böyle olursa, göstergenin üç aylık yıllıklandırılmış değeri yüzde 2.3'e ulaşarak 2017 yılının Şubat ayından bu yana olan en hızlı artışı gerçekleştirmiş olacak.  

Enflasyon verisinde beklentileri aşan herhangi bir işaret, Fed'in sıkılaşma döngüsünü hızlandıracağı yönündeki endişeleri artırarak piyasaların yeniden kızışmasına yol açabilir. Bu endişeler, geçtiğimiz hafta iki ana ABD hisse senedi göstergesini düzeltmeye soktu. Piyasadaki bu düzeltme, 2 Şubat'ta açıklanan ve ABD'de maaşların Ocak ayında 2009'dan bu yana olan en büyük artışı kaydettiğini gösteren verinin ve ABD Kongresi'nin hükümet harcamalarını 300 milyar dolar artıracak bütçe anlaşmasını kabul etmesinin ardından gerçekleşti. 


UBS Securities LLC ekonomisti Sam Coffin, "Piyasalar, şu an enflasyon riskine hazırlanıyor gibi görünüyor. Bu sebeple, aylık enflasyon rakamına 'daha büyük bir tepki' oluşabilir" dedi ve "Ancak günün sonunda, bir rakam ile enflasyona yönelik görüş değişmez" şeklinde konuştu.