Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:25'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Japonya ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin son beş yılın en iyi haftalık performansını göstermesi ile birlikte ABD hisse senetlerindeki ralliyi sürdürmekte güçlük çekti. Petrol değer kazanırken, dolar önemli paralar karşısında sakin seyretti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, otomobil ve tüketici hisselerindeki gerileme ile birlikte hafifçe düştü. Bu hareket, hisse senetlerinin Eylül 2016'dan bu yana en iyi haftalık performansını gösterdikten sonra bu hareketin sürdüğü Asya piyasalarına göre zıt yönde gerçekleşti. Japonya hisse senetleri yendeki düşüşün etkisiyle yukarıda kapandı. ABD endeks vadeli kontratları yükselirken, Almanya tahvilleri geri çekildi ve euro hafifçe yükseldi.

Avrupa piyasaları, ABD hisse senetleri ve Hazine tahvillerinin Başkan Günü tatili dolayısıyla kapalı olmasından dolayı ara vermesi ve Hong Kong ve Çin piyasalarının ay takvimine göre yeni yıl tatili dolayısıyla işlemlerin olmamasından dolayı bugün dikkatleri üzerine topladı. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi, kısmen güçlenen euronun da etkisiyle, bu ayın başında, ABD hisse senetlerinde görülen sert düşüşü takip etmişti.

Haftanın ilerleyen dönemlerinde, ABD Hazinesi borçlanma ihaleleri açacak ve bu ekstra tahvil arzının Amerikan vergi mükelleflerine ne kadar yük getireceğine ilişkin işaretler tahvil traderlarının alacağı tavra bağlı olacak. ABD Hazinesi bu hafta toplam 258 milyar dolarlık ihaleler düzenleyecek ve bu ihaleler, rekor tutarlı üç ve altı ay vadeli bono ihalelerini de içeriyor. Bu hafta ekonomik veri takvimi fazla kalabalık değil ve ihalelerdeki satışlar, borçlanma maliyetlerinin artış hızına ilişkin işaret verebilir.

Asya'da, Döviz traderları, Japonya'da ihracat ve ithalatın Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre güçlü artışlar göstermesinin ekonominin genişlemeye devam edeceğini işaret etmesine karşın, yenin 15 ayın zirvesinden gerilediğine tanık oldular.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, Pazartesi günü, Parlamento Hazine Komitesi'ne, 8 Şubat'taki politika kararı ve tahminler konusunda konuşma yapacak. Aralarında GSYH ve istihdam rakamlarının da olduğu bir dizi veri bu hafta açıklanacak.

*Avustralya Merkez Bankası Salı günü Şubat ayı toplantı tutanaklarını açıklayacak.

*ABD Hazinesi Salı günü üç farklı ihalede 151 milyar dolarlık borçlanma kağıdı satacak ve bu, Bloomberg'in 1994'e kadar uzanan verileri dikkate alındığında, en büyük miktarlı bono satışı olacak.

*Fed Çarşamba günü, Janet Yellen'ın son kez başkan olarak katıldığı ve faizlerin değiştirilmediği 30-31 Ocak toplantısının tutanaklarını açıklayacak.

*New York Fed Başkanı William Dudley ve Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic bu hafta konuşacak Fed yetkilileri arasında. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, New York'ta düzenlenecek ABD Para Politikası Forumu'nda konuşma yapacaklar arasında yer alıyor.

*Bu hafta kar açıklayacak önemli şirketler arasında Walmart, Home Depot, HSBC, BHP Billiton, Glencore ve Barclays bulunuyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:45'te yüzde 0.1 aşağıda seyrediyordu.

*MSCI Gelişmiş Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.1 yükseldi ve yükselişini yedinci güne taşıyarak iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 yükseldi ve yükselişini altıncı güne taşıyarak iki haftanın zirvesine ulaştı.

*Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 2 ile altı haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek iki haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 yükseldi ve yükselişini yedinci güne taşıyarak iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.2418 seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 1.4023 seviyesine indi.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 ile yaklaşık iki haftanın en büyük düşüşünü yaparak 106.56 seviyesine indi.

Tahviller

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini yaparak yüzde 0.73'e çıktı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan yükselerek yüzde 1.597'ye ulaştı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1 yükselerek varil başına 62.27 dolar ile yaklaşık iki haftanın en yüksek seviyesini gördü.

*Altın yüzde 0.1 yükselerek ons başına 1,348.05 dolara ulaştı.

(14:25'te güncellendi)