Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu hafta piyasaların gündeminde 2 gelişme var, Fed tutanakları ve S&P kararı...

ABD Merkez Bankası Ocak ayı toplantısında faizleri değiştirmeyerek yüzde 1.25-1.50 aralığında bırakmış, enflasyonun yükseleceğini belirtmiş, bu durum da piyasalarda 'şahin' olarak algılanmıştı.

Toplantıdan bu yana açıklanan ücret ve enflasyon verilerinde de güçlü artışlar gerçekleşmiş, 2009'dan beri en yüksek ücret artışının görülmesiyle ABD hisse senedi piyasalarında sert volatilite yaşanmıştı. Tutanaklarda enflasyon söylemi yakından izlenecek.

Piyasaların genel beklentisi Mart ayı toplantısında faiz artışı olacağı yönünde. Fed'in tutanakları Çarşamba akşamı saat 22:00'de açıklanacak.

Bloomberg HT'de Ali Çağatay'ın sorularını yanıtlayan Stratejist Cüneyt Paksoy ABD'de güçlü enflasyon verisi sonrası Mart'ta faiz artış beklentilerinin yükseldiğini hatırlatarak "Bundan sonraki süreç nasıl evrilecek piyasalar tutanaklardan detay arayacak, tutanaklarda enflasyonla ilgili bir sinyal aranacak" dedi.

Dolar endeksinde 88-90 bandı yukarı yönlü kırılmazsa ve ABD 10 yıllık faizleri % 2.90'ın üzerine çıkmazsa piyasalarda mevcut durumun devam edeceğini belirten Paksoy "Ancak % 2.95 - % 3'lere doğru hareket başlar ve dolar endeksi buna cevap verirse gelişen piyasalar için baskı artabilir" değerlendirmesini yaptı. 

Standard & Poor's'un Türkiye değerlendirmesi de bu hafta yatırımcıların odağında olacak. S&P, Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu "BB", yerli para cinsinden notunu "BB+" olarak teyit etmişti, görünüm negatif. HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy yolladığı notta S&P'nin Cuma günü not ve görünümde değişiklik yapmasını beklemediğini dile getirdi.