Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'ye konuk olan İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen yükseliş beklentisinin nedenlerini şöyle sıraladı; "Birincisi küresel konjonktür. Genelde ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde artış olduğu dönemde büyümenin desteğiyle hem ABD hem gelişen hisse senedi piyasaları artmaya devam ediyor. Biz hala bu aşamada olduğumuza inanıyoruz.

Ama ne zaman ki büyüme teklemeye başlayacak o zaman dünyayla beraber biz de gerileyeceğiz.

İkincisi şirket karları iyi gidiyor. Şu ana kadar açıklanan şirket karlarının artış oranı %90. Bizim fiyat kazanç oranlarımız zaten yüksek değil, buna paralel bir artış görürüz" diye konuştu.

HALKA ARZLARA YATIRIMCI İLGİSİ

Gürleyen endekste yükseliş sürerse son halka arzlara yatırımcının ilgi duyacağını ancak daha seçici davranacağını belirtti.

Gürleyen konuya dair "Halka arzın yatırımcılara kazandırması lazım. Son yıllarda yatırımcıya kazandıran halka arz çok az oluyor. Bu nedenle halka arzlara ilgi azalabilir. Ama piyasadaki yükseliş devam ederse endeksin arttığı bir dönemde yatırımcılar yeni halka arzlara ilgi duyacaktır. Ama daha seçici davranacaktır, sağlam yapısı olan ve daha iyi fiyatlanmış halka arzlara ilgi devam eder" yorumunu yaptı.

BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,48 artışla 117.074,69 puandan başladı.