Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:15'te güncellendi)

Küresel tahviller, yatırımcıların gösterge ABD hazine tahvilinin faizini dört yılın zirvesine çıkarması ile birlikte değer kaybederken, dolar, petrol ile birlikte yükseldi. Avrupa hisse senetleri, Asya'da hisse senedi göstergelerinin çoğu ve ABD endeks vadeli kontratlarının gerilemesinin ardından yukarı yönde hareket etti.

Tahvil yatırımcıları, ABD'de Hazine tahvil piyasasının Başkan Günü tatili dolayısıyla kapalı olmasının ardından yeniden açılması ilr birlikte temkinli işlem yapıyor görünüyor. İnşaat ve kimya sektörü şirketleri Stoxx Europe 600 Endeksi'ni yukarı iterken, Asya hisse senetlerinde, Japonya ve Güney Kore gösterge endekslerinin yüzde 1'den fazla düşmesi ile birlikte, birkaç günlük yükselişin ardından bir geri çekilme oldu. Hong Kong hisse senetleri, yatırımcıların tatilden dönmesinin ardından dalgalı bir seyir izledi.

Hazine tahvilleri, ABD'nin toplam 258 milyar dolarlık üç gün süresince yapacağı bono ihaleleri ile arzı artırmaya hazırlanması ile birlikte baskı altında kalıyor. Spekülatörler düşüş beklentisine geçerken, para yöneticileri, son yılların en yüksek seviyesine çıkan faizleri, daha kısa vadeli Japon ve Alman tahvillerinin faizlerinin halen negatif olması ile birlikte alım fırsatı olarak değerlendiriyor. Yatırımcılar ayrıca Fed ve Avrupa Merkez Bankası'nın son toplantılarının tutanaklarını da bekliyor.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, bugün parlamentoda yaptığı konuşmada para politikasından bahsetmedi. Japonya Merkez Bankası'nın Ocak ayında devlet tahvili alımlarını azaltmasının ardından, Banka'nın teşvik programını daraltma olasılığına ilişkin spekülasyonlar yapılmaya başlandı.

Öte yandan, Batı Teksas petrolü, OPEC ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının arz kısıntısını yıl sonuna kadar sürdürme konusunda işbirliğine gitme yönünde işaretler vermesinin ardından bir haftayı aşkın süredir ilk kez varil başına 62 doların üzerine çıktı. Bitcoin 11,500 doların üzerine çıktı ve iki hafta önce gördüğü gün içi en düşük seviyesinden iki kattan daha fazla yükseldi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed Çarşamba günü, Janet Yellen'ın son kez başkan olarak katıldığı ve faizlerin değiştirilmediği 30-31 Ocak toplantısının tutanaklarını açıklayacak.

*New York Fed Başkanı William Dudley ve Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic bu hafta konuşacak Fed yetkilileri arasında. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, New York'ta düzenlenecek ABD Para Politikası Forumu'nda konuşma yapacaklar arasında yer alıyor.

*Bu hafta kar açıklayacak önemli şirketler arasında Walmart, Home Depot, Glencore ve Barclays bulunuyor.

*Çin piyasaları Perşembe günü açılacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 09:22'de yüzde 0.1 yukarıda seyrediyordu.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.5 geriledi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez aşağı yönde hareket etti.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 geriledi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez aşağı yönde hareket etti.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.2 düştü.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.8 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 tırmanarak son bir haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.4 gerileyerek 1.2359 ile son bir haftanın en düşük seviyesine indi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 gerileyerek 1.3963 ile son bir haftanın en düşük seviyesine indi.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.5 ile 2 haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek son bir haftanın en düşük seviyesine indi.

*Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 0.7 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü yaparak 11.7512 ile son bir haftanın en düşük seviyesine geriledi.

*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.2 düştü.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan yükselerek yüzde 2.92 ile dört yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan yükselerek yüzde 0.75'e ulaştı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan tırmanarak yüzde 1.618 seviyesine yükseldi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.1 değer kazanarak varil başına 62.36 dolar ile iki haftanın zirvesine tırmandı.

*Altın yüzde 0.7 ile iki haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek ons başına 1,337.47 dolar ile bir haftanın en düşük seviyesine indi.

(13:15'te güncellendi)