Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de ikiz açık endişeleri doları aşağı sürüklüyor mu? Dolardaki düşüş daha çok Trump yönetiminin zayıf dolar politikasını desteklemesinden mi kaynaklanıyor? Goldman Sachs Group Inc. analistlerine göre durum pek öyle değil.

Goldman analistlerine göre doların geçtiğimiz yılki düşüşü, ABD'nin politikaları ve temel göstergeleriyle daha az ilgili. Daha etkili olan ise yatırımcıların Avrupa ve Japonya gibi diğer yerlerdeki iyileşme hikayelerini tercih ediyor olmaları.

Küresel Döviz ve gelişen piyasalar stratejisti Zach Pandl, müşterilerine yönelik bir notunda “Uygun bir risk ortamı zayıf dolar ile el ele gitme eğilimi gösteriyor. Hızlı küresel büyüme ABD ve dolara kıyasla diğer ekonomileri ve paralarını öne çıkardı. Bu, cansız dolar görünümümüzün kilit sebebi.” dedi.

Pandl'ın doların kötü performans göstermesiyle iligili olarak altını çizdiği diğer nedenler şöyle:

Küresel ekonomik güçlenme ticaret hacimlerini artırarak, Güney Kore ve Malezya gibi ihracatçı ülkelerin paralarını destekler.

Artan emtia fiyatları Şili dahil kaynak ihracatçılarını destekledi.

ABD para politikasına yakınsama. Goldman'a göre Avustralya ve İsveç de dahil bazı ülkeler bu yıl faiz artıracak. Avrupa Merkez Bankası (AMB) ise normalleşmeye yönelecek.