Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazinesi Salı günü düzenlediği bono ihalelerinde 179 milyar dolarlık satış yaptı ve üç ve altı ay vadeli ihalelerde faizler 2008'den bu yana görülmeyen seviyelere tırmandı.

ABD'de 51 milyar dolar tutarında üç ay vadeli bono ihalesinde faiz yüzde 1.64 ile 12 Şubat'ta düzenlenen aynı vadeli ihalede oluşan faizin 6 baz puan üzerinde gerçekleşti. 45 milyar dolarlık 6 ay vadeli bono ihalesinde ise faiz yüzde 1.82 seviyesindeydi.

55 milyar dolarlık dört hafta vadeli bono ihalesinde faiz yüzde 1.38 seviyesinde gerçekleşti ve talebin göstergesi olan gelen teklifi karşılama oranı 2.48 ile 2008'den bu yana en düşük seviyesine indi. Haftanın ilk kuponlu tahvil ihalesinde, 28 milyar dolar tutarında 2 yıl vadeli tahvilde faiz yüzde 2.225 ile yaklaşık 10 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti.

Tüm bunlarla birlikte, borçlanma kağıdı arzları, ABD'de borç tavanın son askıya alınmasının ardından gelen yoğun satışların ardından iyi talep ile karşılaştı. Üç ve altı ay vadeli bono ihalelerinde teklif karşılama oranları sırasıyla yüzde 2.74 ve yüzde 3.11 seviyelerinde oluştu.

Jefferies LLC para piyasası ekonomisti Thomas Simons, kaleme aldığı notta,  "Üç ve altı ay vadeli ihalelerin fazla etkisi olmuş gibi görünmedi, ancak dört haftalık ihale biraz özümsenmesi gerekti" dedi.

ABD'de bu hafta planlanan 258 milyar dolarlık satış, yatırımcıların talep ettiği faizlerin yukarı yönde hareket etmesine yardımcı oluyor. ABD'nin borçlanma sınırına ilişkin endişeler Hazine'nin arz ettiği kağıtları azaltmaya zorlamıştı, ancak borç tavanı dramının geride kalması ile birlikte, Hazine arzı artırma telaşı içinde. Ocak ayından gelen finansman tahminleri, Hazine'nin içinde bulunduğumuz çeyrekte 441 milyar dolar tutarında piyasada işlem görebilir nitelikte arz yapmayı planladığını gösteriyor. Bu arzın çoğunluğunun ise kısa vadeli olması öngörülüyor.

Bu, ABD borçlanma ihalesi programının sadece başlangıcı. Hazine önümüzdeki iki günde beş ve yedi yıl vadeli tahvil satacak. Her iki arz da geçen aya göre daha yüksek miktarda olacak. Hazine ayrıca 15 milyar dolar tutarında iki yıl vadeli değişken faizli tahvil de satacak.

Seaport Global Holdings devlet tahvili işlem ve strateji idari direktörü Tom di Galoma, iki yıl vadeli ihaleden hemen önce yaptığı değerlendirmede, bu ihaleye iyi talep beklediğini, ancak beş ve yedi yıllık ihaleler için daha fazla endişe taşıdığını söyledi.