Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Şu anki esas mevzu, ABD 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizinin yüzde 3 seviyesine ulaşıp ulaşmayacağındansa, ne zaman ulaşacağı. Peki bu gerçekleştiği zaman, piyasada nasıl işlem yapmak gerekiyor?

10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi, 2014 yılının Ocak ayından ve geçtiğimiz yılın başından bu yana yüzde 3 seviyesinin üzerini görmedi. Jeffrey Gundlach ve Scott Minerd gibi büyük oyuncular, bu seviyeyi, tahvillerin 30 yılın ardından boğa piyasasını terk edip etmeyeceğinin kritik bir belirleyicisi olarak görüyor. Yüzde 3 seviyesi, ayrıca, hisse senedi piyasalarının çökebileceği ve doların diğer büyük paralar karşısındaki düşüşüne son verebileceği seviye olarak da görülüyor. 

10 yıllıkların faizinin yüzde 3 seviyesine ulaşması durumunda piyasalarda izlenecek şeyler şöyle;

Yön yukarı mı aşağı mı olacak?

Traderların bu durumda soracağı ilk soru, 10 yıllıkların faizinin yüzde 3'ü görüp gerileyeceği mi, yoksa yukarı yönlü hareketini sürdüreceği mi olacak. 

RBC Capital Markets ABD faiz stratejisi yöneticisi Michael Cloherty, "Yüzde 3 seviyesine giderek yaklaşılırken, piyasalarda gerginliğin artacağı kesin" dedi ve "Akışların, yüzde 3'ün yakınında artmasını ve piyasada düzensizlik olmasını bekliyorum" dedi. 

Teknik seviyeler

Gösterge faizin 2 Ocak 2014'teki gün içi yüksek seviye olan yüzde 3.0516'yı aşıp aşmayacağı izlenecek. Bu seviye, daha önce 2011 Temmuz'unda aşılmıştı. 

Söz konusu teknik seviyeden bir sonraki durak ise daha belirsiz. Stifel Nicolaus & Co.'da eski devlet tahvili traderı Marty Mitchell, 3.05'in ötesindeki direnç alanının, 2010'un sonları ve 2011'in başlarındaki seviyelere denk gelen yüzde 3.14 ve yüzde 3.15 civarlarında olacağını belirtti. Mitchell, bunun ötesinde ise yüzde 3.215 ve yüzde 3.25 seviyelerine dikkat çekti. 

Hisseler

Hazine tahvilleri, hisse senedi piyasalarını etkiliyor. Geçtiğimiz haftalarda hisse piyasalarında yaşanan çöküş, 10 yıllıkların faizinin neredeyse 14 baz puan artarak güvenli liman varlıklarına olan talebi artırması ve hisse senetlerinin sert satışlara maruz kalmasıyla gerçekleşti. Hissele denge bulduğunda ise tahvil faizleri yeniden yükselişe geçti. 

Bazı stratejistler, gösterge faizin yüzde 3'e ulaşmasının, Borsadaki rallinin sonunu temsil ettiğini söylüyor. Credit Suisse ABD hisse senedi başstratejisti Jonathan Golub gibi bazı diğer isimler ise izlenecek seviyenin yüzde 3.5 olduğu görüşünde.