Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:50'de güncellendi)

Avrupa'da hisse senetleri, yatırımcıların merkez bankalarının para politikalarını normalleştirmesine yönelik görünümü tartışmaları ile birlikte, Asua seansındaki pozitif seyrin ardından yön belirlemekte zorlanıyor. Euro Bölgesi'nde tahviller, ABD Hazine tahvilleri ile birlikte değer kazanırken, dolar Perşembe günkü düşüşün ardından istikrar kazandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, otomobil üreticilerindeki düşüşlerin telekom hisselerindeki yükselişleri dengelemesinin ardından fazla değişmedi. ABD endeks vadeli kontratları yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo, Hong Kong, Sydney ve Seul hisse senedi piyasalarındaki kazançlardan destek aldı. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2014 yılından bu yana en yüksek seviyesi yakınında seyrederken, Euro Bölgesi'nin gösterge tahvili Almanya 10 yıllıklarının faizi Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine indi ve Avrupa ortak para birimi değer yitirdi.

Fed'in Ocak ayı toplantı tutanaklarının ekonomiye olan güvenin güçlendiğini göstermesinin ardından, faiz artırımlarının hızına ilişkin endişeler yeniden piyasalarda hakim olmaya başladı. Tutanakların ardından açıklanan veriler bu görüşü güçlendirdi, ancak aynı zamanda enflasyonun yükseldiğine ilişkin işaretleri de getirerek, enflasyonun politika yapıcılarının hedefleri dışında kalacağı yolundaki görüşü zayıflattı. Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) geçen ayki toplantı tutanakları ise, bankanın henüz "ihtiyaç duyulduğunda tahvil alım programı genişletilir" şeklindeki taahhüdünü kaldırmayahazır olmadığını gösterdi.

Diğer taraftan, sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Avrupa Birliği ile iddialı bir ticaret anlaşması önerisine bölünmüş Brexit "savaş kabinesi"nden destek gelmesinin ardından yükseldi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed yetkililerinden John Williams Los Angeles'ta ABD ekonomisinin görünümüne ilişkin konuşacak ve Bill Dudley ve Eric Rosengren ise  Chicago'da bir tartışma paneline katılıyor.

*Fed, Başkan Jerome Powell'ın gelecek hafta Temsilciler Meclisi ve Senato'da yapacağı konuşmalar öncesi, para politikası yarı yıl raporunu Kongre'ye sunacak.

*Avrupa Merkez Bankası üyesi  Benoit Coeure, Fed'den Loretta Mester ile birlikte New York'ta bir tartışma paneline katılacak.

*Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatları verileri, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Ocak ayında, yüzde 1.4 artıştan yüzde 1.3 artışa gerilemesi bekleniyor.  

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 09:09'da yüzde 0.05'ten az düştü.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.2 geriledi.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.1 düştü

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 yükseldi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 tırmandı.

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.8, Hong Kong'da Hang Seng  Endeksi yüzde 1 ve Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.5 yükseldi.

*Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.8 tırmandı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.2314 seviyesine indi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.3968 seviyesine çıktı.

Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 106.87 seviyesine geriledi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek yüzde 2.90'a indi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek yüzde 0.70 ile dört haftanın en düşük seviyesine geriledi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan inişle yüzde 1.546 seviyesine düştü.

*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 0.05 ile yedi haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Emtia

Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.4 düşerek varil başına 62.51 dolara geriledi.

*Altın yüzde 0.2 düşerek ons başına 1,329.16 dolara indi.

(13:50'de güncellendi)