Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Bloomberg HT kıdemli muhabiri Burak Karagöz'ün haberine göre, Zorlu Holding, yenilikçi enerji sistemleri ve yüksek performanslı pil teknolojileri başta olmak üzere bir çok inovatif şirkete yatırım yapan GSR Capital ile 4,5 milyar dolarlık yatırımı içeren ve iki alanı kapsayan ortaklık için ön anlaşma imzaladı...

Yerli otomobil üretimi için belirlenen 5 ‘babayiğit’ şirket arasında yer alan Zorlu Holding’e bağlı Vestel, 2.5 milyar dolarlık yatırımla, elektrikli araçlarda kullanılacak batarya üretimine başlayacak... 2 milyar dolarlık yatırım ise madencilikte kullanılacak... Bu yıl temeli atılacak projeleri 2023’te tamamlayarak 25 bin MW kapasiteli batarya fabrikası ile ilk etapta 500 bin elektrikli araç için batarya üretmeyi hedefleyen Zorlu Holding, bu alanda dünyanın önde gelen şirketleri arasında yer alan Çinli GSR Capital ile bir ortaklık anlaşması imzaladı... İki şirket, toplam yatırım maliyetini yüzde 50-50’ik ortaklık yapısı doğrultusunda yarı yarıya üstlenecek... Bu yıl başlaması planlanan ve 5 yıl sonra tamamlanacak fabrika ve maden yatırımları ile 6 milyar dolarlık gelir, 4 bin kişilik istihdam ve 1000 kişilik bir Ar-Ge merkezini hayata geçirecek...

YENİ BİR ÇAĞIN BAŞLANGICI

İstanbul’da düzenlenen basın toplantısı ile ortaklık kararını duyuran iki şirketin üst düzey yöneticileri, yatırımı yeni bir çağın başlangıcı olarak tanımladı. “Bazı ürünler vardır ki yeni çağın başlangıcı oluyor. Akıllı telefonlar ve internet gibi bugün anlatacaklarımız da yeni çağın ilk adımı olacaktır. Öyle bir yatırım yapıyoruz ki bunun etrafında bambaşka yeni teknoloji ve yeni yatırımlar da olacak. Ana sanayi olarak bunun öncüsü oluyoruz” ifadeleri ile yatırımın büyüklüğüne vurgu yapan Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, her ne kadar projenin yerli otomobil özelinde hayata geçirmediklerinin altını çizse de batarya satılacak 500 bin araç içinde üretime geçmesi beklenen yerli otomobilin de olabileceğini söyledi...Ömer  Yüngül, bu yatırım ile Türkiye’nin pil üretimi alanında dünyada sayılı, Avrupa da ise tek büyük üretici konumuna yükseleceğini dile getirdi.

2.5 MİLYARLIK FABRİKA KURACAK

Yaklaşık 3 yıldır yerli pil üretimi için çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Ömer Yüngül, iki aşamalı bir yatırım sürecinden geçileceğinin de altını çizdi. Halen Zorlu Grubu bünyesinde devam eden ve bataryaların hammaddesini oluşturan nikel kobalt üretimini 10 bin tondan 40 bin tona çıkaracaklarını anlatan Yüngül, şöyle devam etti: “Konsantre olarak ürettiğimiz nikel ve kobalt Manisa Gördes’te. Bir de Eskişehir’de üretimimiz var. Bunu 40 bin tona çıkartacağız. Bu dünyada sayılı bir kapasite olacak. Avrupa ve Türkiye’de tek olacak, işin tamamını burada yapmış olacağız. Her iki tarafta da  kuracağımız sülfürik asit fabrikalarıyla da bu alanda toplam satış rakamı 1 milyar dolar olacak. Vestel Şirketler Grubu ile ortak olacak Çinli GSR Capital ile birlikte 25 bin MW kapasiteye sahip olacak bir pil tesisi kuracağız. 2023 yılında tamamlanacak ve 2.5 milyar dolarlık yatırım olacak bu yatırımın ardından toplam 5 milyar dolarlık satış olacak.”

AVRUPA’YA BATARYA SATACAK

Bataryalarda yerli otomobil dışında dünya elektrikli araç pazarının da hedeflendiğini kaydeden Yüngül, yakın dönemde İsveç, Norveç ve Hollanda’nın sadece elektrikli arabaları piyasaya sürmeye hazırlandığını ve 500 bin araç hedeflerini 2030’da 3’e katlayabileceklerinin de altını çizdi... “Dünyada elektrikli araçlara baktığımızda en fazla gelişme Çin’de oluyor. Çin’in en önde gelen firmaları ortaklarımız. Avrupa’da henüz bir pil yatırımı da yok. Yerli piyasada da otomobiller dışında otobüsler ve kamyonlar  da dönüşecek” diye konuşan Yüngül, bugünden itibaren Avrupa’daki küçük veya büyük batarya ihtiyacı olan şirketlerle görüşmelere başlayacaklarını anlattı. Yüngül, projenin ikinci fazı olarak otomobil, 3’üncü fazında ise  yenilenebilir enerji faaliyetleri doğrultusunda evlere kadar olan zincirde, enerji depolamasına ihtiyaç duyulan tüm alanlara teknoloji sağlamış olacaklarını sözlerine ekledi.  

TÜRKİYE SÖZ SAHİBİ OLACAK

GSR Capital Eş-başkanı Jianghua Su ise bu yatırımın ardından gelecek 5 yıl içinde Türkiye’nin yeni elektrikli teknoloji alanında dünyada söz sahibi olacağını anlattı. Su, Türkiye’nin elektrikli otomobil üretme sürecine de katkı sağlanmış olacağını aktararak, “Zorlu Holding ile nikel, kobalt ve batarya üretimi için yaptığımız bu işbirliği kazan-kazan prensibine dayalı dikey bir entegrasyonu olanaklı kılacak” dedi.