Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:30'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, gösterge ADB Hazine tahvillerinin faizinin yüzde 2.9'un altında sakin seyretmesi ve doların zayıflaması ile birlikte, Asya hisse senetlerindeki yükselişi takip etti. Yatırımcıların dikkatleri, Fed Başkanı Jerome Powell bu hafta parlamentoda yapacağı iki konuşmadan dolayı dikkatlerin tekrar ABD para politikasına çevrildi.

Stoxx Europe 600 Endeksi üç haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmanırken, endeksteki önemli sanayi gruplarının neredeyse tümü yukarı yönde hareket etti. Dolar üst üste üçüncü günde de geri çekilirken, sterlin ve euro güç kazandı. Rus rublesi, Standard & Poor's (S&P) Global Ratings'in ülke kredi notunu yaturum yapılabilir seviyeye yükseltmesinin desteği ile gelişen piyasa paraları arasında en güçlü yükselişi gösteren para oldu. Yen bir haftanın en yüksek seviyesine tırmanırken, altın değer kazandı ve Avrupa ülke tahvilleri karışık seyretti.

Powell, piyasadaki bazı büyük isimlerin ABD tahvil faizlerinde bu ay görülen güçlü yükselişin etkileri konusunda farklı görüşlere sahip olduğu bir dönemde, yatırımcılar için yeni bir yön oluşturabilir. Morgan Stanley, Pazartesi günkü değerlendirmesinde, ABD Hazine tahvilleri konusunda olumlu beklentileri olduğunu yansıttı ve Goldman Sachs Group Inc. ve Warren Buffett'tan gelen menkul kıymetlere yönelik uyarıları dengeledi. Tahvil traderları bu yıl için halen, Fed yetkililerinin tahmini olan üçten daha az faiz artırımını fiyatlıyor.

Sydney'de Commonwealth Bank of Australia'nın küresel piyasalar araştırma müdürü Stephen Halmarick, eski Fed Başkanı Janet Yellen'ı işaret ederek, "Powell Yellen'ın stratejisini, yani faizleri kademeli artırmayı sürdürecek gibi görünüyor." dedi.

Öte yandan, Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, merkez bankasının mevcut gevşeme politikasını değiştirmeye yönelik bir planı olmadığını söyledi ve bankanın politikalarının etkinliğinin diğer bir kapsamlı değerlendirmeye ihtiyacı olmadığını sözlerine ekledi. Petrol, Suudi Arabistan Petrol Bakanı Khalid Al-Falih'in OPEC ve ortaklarının üretim kısıntılarını 2019 yılında piyasayı rahatsız etmeden azaltabileceğimi söylemesinin ardından sakin seyretti. Bitcoin 9,500 dolar civarında dalgalandı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi Pazartesi günü Brüksel'de konuşacak.

*Kore Merkez Bankası Salı günü politika kararını açıklayacak ve basın açıklaması yapacak.

*Powell Salı günü Temsilciler Meclisi komitesinde konuşacak. Fed Başkanı, Fed'in Yarı Yıl Para Politikası Raporunu ve ekonominin durumunu değerlendirecek. Powell 1 Mart'ta ise Senato komitesinde konuşma yapacak.

*Bu hafta karlarını açıklayacak önemli şirketler arasında; Vale, BASF, Standard Chartered, Bayer, Lowe’s, Galaxy Entertainment Group, Anheuser-Busch InBev, Peugeot, WPP ve London Stock Exchange Group yer alıyor.

*İngiltere Başbakanı Theresa May, İngiltere'nin Brexit sonrası Avrupa Birliği ile ilişkisi konusunda konuşacak.

*Bu hafta Japonya'dan açıklanacak veriler arasında; Çarşamba günkü perakende satışlar ve sanayi üretimi ve Perşembe günü sermaye harcamaları yer alıyor.

*Çin'de resmi ve Caixin satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri sırasıyla Çarşamba ve Perşembe günleri açıklanacak ve her iki verinin de Şubat ayında büyümenin hafifçe yavaşladığını göstermesi bekleniyor. Bu veriler tatil dönemine rastlamasından dolayı biraz zayıf çıkabilir.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:25'te yüzde 0.5 yukarıda seyrediyordu ve üç haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.5 artarak yaklaşık üç haftanın zirvesine tırmandı.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.4 yükselerek üç haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 düşerek 1,123.00 ile son bir haftanın en düşük seviyesine indi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.4 yükselerek 1.2341 ile son bir haftanın en yüksek seviyesine tırmandı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 değer kazanrak 106.63 ile bi,r haftanın en güçlü seviyesini gördü.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.6 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerel 1.4054 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 2.86 ile yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesine geriledi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek son bir haftanın en büyük çıkışını gerçekleştirdi ve yüzde 0.67 seviyesine geldi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.05'ten az düşerek varil başına 63.52 dolara indi.

*Altın yüzde 0.8 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek ons başına 1,339.41 dolar ile son bir haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

(14:30'da güncellendi)