Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL
Rus Rublesi, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard &  Poor's'un (S&P) dünyanın en büyük energy ihracatçısı olan Rusya'nın notunu "yatırım yapılabilir" seviyeye yükseltmesinin ardından gelişmekte olan ülkelerin para birimleri arasında en çok değer kazanan para birimi olurken, hisse senetleri ve eurobond'lar yükseldi.
 
Ruble dolar karşısında yüzde 1.1 değer kazanarak Moskova saatiyle 10.38'te 55.8793'e geldi ve bir haftadan fazla bir süredir en yüksek kazancını gerçekleştirdi. 2028 vadeli eurobondlar üçüncü günde de yukarı yönde hareket etti ve faizler 2 baz puan düşerek, 2 haftanın en düşük seviyesi olan yüzde 4.30'a geriledi. Hisse senetleri, gösterge MOEX Rusya Endeksi'nin yüzde 1.2 yükselerek üst üste ikinci günde de rekor seviyeye çıkmasıyla birlikte ralli yaptı. 
 
Başkanlık seçimlerine 3 hafta kalmasıyla, Cuma günkü not artırımı, Rusya'nın ABD ve Avrupa'yla olan ilişkilerinin Sovyet sonrası dönemde olduğundan daha geri bir seviyeye düştüğü zamanda, uluslararası bir kuruluş tarafından ender rastlanan bir güvenoyu oldu.
 
Maliye Bakanı Anton Siluanov haftasonu yaptığı açıklamada, "Şu anda, Rusya 2 uluslararası kuruluştan spekülatif olmayan nota sahip, emeklilik fonları ve sigorta şirketleri gibi daha muhafazakar kuruluşların ülke tahvillerine yatırım yapılabilmesini olanaklı kılacak" diye konuştu.