Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmadan öne çıkan başlıklar şöyle; 

* Kurlardaki oynaklık ve Döviz hareketleri yakın izlemeyi gerektiriyor

* İşgücü piyasası gelişiyor

* Euro bölgesi ekonomisi güçlü bir şekilde büyüyor

* Enflasyon henüz süregelen yukarı bir trend göstermiyor

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, "Önümüzdeki dönemde enflasyonun, para politikası önlemlerimizle desteklenerek yükselişine kademeli biçimde devam etmesini bekliyoruz." dedi.

Draghi, Avrupa Parlamentosu (AP) Ekonomik ve Mali İşler Komitesi'ndeki "Parasal Diyalog" başlıklı oturumda konuştu.

AMB'nin uyguladığı para politikasının hane halkı, şirketler ve KOBİ'lerin borç alma koşullarını kolaylaştırdığını belirten Draghi, Euro Bölgesi ekonomisinin son dönemde iç tüketim ve yatırımlarla "güçlü biçimde büyüdüğüne" dikkati çekti.

Draghi, aldıkları önlemlerin Euro Bölgesi ekonomisini iç kaynaklı dinamiklerle krizlere dayanıklı ve sağlam büyüme sürecinde tuttuğunu ifade etti.

Euro Bölgesi'nde ocak ayı enflasyonunun yüzde 1,3 oranında gerçekleştiğini anımsatan Draghi, enflasyonun yukarı yönlü sürdürülebilir bir uyum göstermediğini bildirdi.

Draghi, Euro Bölgesi'nde iş piyasasının gelişmeye devam ettiğini, ücretlerin de artış sürecine girmeye başladığını anlattı.

Demografik trendlerin ve teknolojik gelişmelerin neden olduğu tüketim davranışı değişikliklerinin fiyatlar üzerine baskı kurabileceğini hatırlatan Draghi, bu faktörlerin enflasyona kalıcı şekilde etki yapmalarını beklemediğini söyledi.

Draghi, "Önümüzdeki dönemde enflasyonun, para politikası önlemlerimizle desteklenerek yükselişine kademeli biçimde devam etmesini bekliyoruz." dedi.

Ekonomi üzerinde belirsizliklerin devam ettiğini de dile getiren Draghi, "Özellikle finans piyasalarında ve döviz kurlarında son dönemdeki dalgalanmaların orta vadede fiyat istikrarına etkileri yakından izlenmeyi hak ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Draghi, Euro Bölgesi ekonomisinin hızlanmasının enflasyon görünümüne olan güveni açıkça arttırdığını, enflasyonun yüzde 2'ye yakın ama altında seviyelere dönebilmesi için "sabırlı ve ısrarlı para politikası" uygulanması gerektiğini belirtti.

ECB'nin uyguladığı para politikası tedbirlerinin Euro Bölgesi ekonomisi için somut biçimde fayda getirdiğine işaret eden Draghi , hassasiyetleri azaltmak, krizlere dayanıklılığı ve büyüme potansiyelini artırmak için uyguladıkları politikaları sürdürmeleri gerektiğini vurguladı.

ECB, bölgede fiyat istikrarını sağlamak için orta vadede yüzde 2'nin hemen altında ancak yüzde 2'ye yakın seviyede enflasyon hedefliyor. Banka, bu doğrultuda varlık alım programı ve düşük faiz politikasını da kapsayan bazı tedbirler uyguluyor.