Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell'in ABD Kongresi'nde Fed Başkanı olarak yapacağı ilk para politikası sunumunun metni yayınlandı. Powell sunumunda büyüme görünümünün güçlü seyrettiğini, finans piyasalarındaki son oynaklığın ekonomi üzerinde etkisi olmayacağını, bu anlamda kademeli faiz artışlarının devam edebileceğini belirtti 

ABD Kongresi'nde ilk sunumunu gerçekleştiren Powell, FOMC’nin önümüzdeki birkaç yılda uygun para politikasını ayarlamak için ekonominin aşırı ısınmasını önlemek ile PCE fiyat endeksini sürdürülebilir şekilde yüzde 2’ye getirmek arasında bir denge bulmaya çalışacağını" dile getirdi.

FOMC'nin riskleri dengeli olarak gördüğünü belirten Powell mali politikanın daha destekleyici ve ABD ihracatında dış talebin daha güçlü gidişatta olduğunu ifade etti.  

Piyasalarda son yaşanan çalkantıya ilişkin olarak Powell "Borsalardaki son düzeltme ve yükselen tahvil faizleri büyümeyi olumsuz etkilemeyecek. Bu gelişmelerin ekonomik aktivitenin görünümünde, istihdam piyasasında ve enflasyonda önemli bir etki yaratmadığını görüyoruz" şeklinde yorum yaptı.

Powell 12 aylık enflasyonun yukarı yönlü hareket etmesini beklediklerini ve orta vadede FOMC'nin yüzde 2'ik hedefine yakın seviyelerde stabilize olacağını öngördü. Powell ücretlerin de hızlı şekilde artacağını ifade etti.

FOMC'nin aralık toplantısında politika faizinin üst sınırını yüzde 1.5’e yükselttiğini hatırlatan Powell, ayrıca bilanço küçültme programının pürüzsüz şekilde sürdüğünü belirtti.

Powell "Sağlam iş gücü piyasası tüketici gelirlerini ve harcamalarını desteklemeye, ticaret partnerlerimizin güçlü büyümesi ABD’nin ihracatını artırmaya, iş dünyasında güçlü güven ile satışlar ticari yatırımları yükseltmeye devam etmeli" diye konuştu.

Fed'in bu yıl ilk faiz artışını Mart ayında yapmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Fed'in ekonomideki ve enflasyondaki iyileşmeye bağlı olarak tahminlerden daha hızlı faiz artıracağı beklentileri geçen haftalarda finans piyasalarının sert tepki vermesine neden olmuştu.

"EKONOMİ GÜÇLENDİ"

Daha sonra Kongre üyelerinin sorularını yanıtlayan Powell, bilançoya dair "hedefimiz Fed'in bilançosunun gerektiğinden büyük olmaması" değerlendirmesini yaptı. Powell kriz sonrası uygulanan Fed politikalarının etkili olduğunu, Fed'in simetrik enflasyon hedefinin de işe yaradığını söyledi. 

Powell bazı varlık fiyatlarının yüksek olduğunu belirtti. Aralık'tan beri gelen verilerin ekonominin güçlendiğine işaret ettiğini söyledi.
 
Daha düşük kurumlar vergisinin daha çok yatırım getireceğini ifade etti. Powell Mart'taki FOMC beklentileri konusunda peşin yargıda bulunmak istemediğini söyledi.

Powell "Mali politikanın para politikasını nasıl etkileyeceğini bilmek zor." dedi.