Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in yeni Başkanı Jerome Powell Kongre'deki konuşmasında Aralık ayından bu yana ekonomik verilerin güçlü geldiğini belirtti. Bu söylem; bu sene 3 yerine 4 faiz artışı olacağı beklentilerini artırdı, dolar küresel çapta yükselirken ABD 10 yıllık tahvil faizleri de yükseldi, Borsalar geriledi. İçeride de kur ilk tepki olarak 3.79'dan 3.81'e tırmandı.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan Bloomberg HT'ye verilere bağlı olarak Fed'in 4 faiz artışı yapmasının da muhtemel olduğunu belirtti.

Manukyan konuya dair "Piyasa şu an tam 3 faiz artışını fiyatlıyor. Powell'ın dünkü açıklamaları realistti, aşırı şahin veya güvercin değildi. Eğer Ocak ayında gördüğümüz enflasyon ve ücretler verisi Şubat ve Mart aylarında da devam ederse Fed muhtemelen daha agresif olacaktır" şeklinde konuştu.

Borsa İstanbul VE DOLAR

QNB Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Tolga Kudaloğlu da Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede güçlü gelecek verilerin dolarda yükselişe neden olacağını belirtti.

Uzman geçen haftadan bu yana global piyasalarda da, içeride de toparlanma olduğunu belirterek "Borsada yükseliş eğilimi vardı, Fed Başkanı Powell'in açıklamaları kar satışları için bahane oldu. ABD'de Dow Jones'ta da güçlü bir toparlanma vardı, dolayısıyla dün kar satışları oldu." dedi.  

Piyasaların biraz daha veri odaklı hareket etmeye devam edeceğini belirten Kudaloğlu "Bundan sonra özellikle enflasyonun yükseldiğine dair veriler görürsek Fed'in daha agresif olacağı beklentisi artabilir. Bu başta doları kuvvetlendirir, piyasalarda düzeltme hareketi devam edebilir." şeklinde yorum yaptı.

Borsanın 117 bin 750'nin üzerinde kalmaya çalışacağını söyleyen Kudaloğlu dolarda kuvvetlenme eğilimi önümüzdeki günlerde devam ederse başta Dolar/TL olmak üzere diğer piyasalara yansıyabileceğini dile getirdi.