Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Beklentiyi aşan Şubat ayı enflasyonu verisiyle 3.80'den 3.82'nin üzerine yükselen kur yeni güne 3.80-3.81 bandında başladı. Kur daha sonra düşüşe geçerek 3.78'li seviyelere indi. Dolar endeksindeki düşüş kurun da değer kaybetmesinde etkili oldu.

Enflasyon, şubat ayında yüzde 0,73 artarken, yıllık bazda yüzde 10,26 oldu. Beklenti aylık %0.5, yıllık %10 artıştı. Yüksek veri sonrası gözler yarınki TCMB kararına çevrildi. Genel beklenti; Merkez Bankası'nın faizlerde gevşemeye gitmeyip sabit tutması yönünde, ancak kimi uzmanlar bankanın söyleminde 'sıkı duruş'a dair mesaj verebileceğini belirtiyor.

TEB Stratejisti Erkin Işık dün Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'ndan bu hafta bir değişiklik beklemediğini, ancak sıkı duruş söyleminin artabileceğini söyledi.

Haftanın devamında Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı, Cuma günü ABD'de tarım dışı istihdam verisi de piyasanın radarında olacak.

Son istihdam verisinde Fed'in enflasyon açısından dikkatle izlediği ortalama saatlik ücretler güçlü artış kaydetmiş, bu durum enflasyon ve faiz artırım endişelerini artırmış ve baita ABD olmak üzere global piyasalar sert satışla karşı karşıya kalmıştı.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy Dolar/TL 'de 3.70-3.75 bandının taban oluşturduğunu belirtti.

Aksoy "Yabancı yatırımcıların swap piyasasındaki TL pozisyonlarının önemli bir göstergesi olduğunu düşündüğümüz bankacılık sektörü bilanço dışı yabancı para pozisyonu 54.2 milyar dolara çıkarken Eylül başındaki seviyelere ulaşmış durumda. Dolardaki küresel değerlenme eğiliminin devam etmesi durumunda aşırı TL pozisyon taşıyan carry trade yatırımcılarının bu pozisyonları kapatabilecek olması TL için en önemli risk unsurlarından birisi olarak görünüyor. Böyle bir durum, TL’de görece hızlı bir değer kaybına neden olabilir" ifadesini kullandı.

Commerzbank dolar/TL kurunda 2018 yıl sonu tahmininin 4 seviyesi olduğunu açıkladı.