Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın da katıldığı "Türkiye'ye Enerji Veren Kadınlar" ödül töreninde Ciner Grubu'ndan ODTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevin Selçuk, "İş dünyası" ödülünü Park Termik adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'ndan aldı.

Nevin Selçuk, bilimsel çalışmalar için Ciner Grubu'na tanıdığı imkanlardan dolayı teşekkür etti.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen törende 6 dalda verilen ödülleri, Emine Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk takdim etti.

Törende 6 dalda ödüllerin verilmesinin ardından, Bakan Albayrak, Erdoğan'a hediye takdiminde bulundu.

Programda konuşma yapan Emine Erdoğan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladığını ifade ederek, şehit analarının ve eşlerinin derin acısını paylaştığını söyledi.

"BAŞARI ELDE EDEN ÇOK SAYIDA KADIN GÖRÜYORUM"

Emine Erdoğan, "Kadın ve erkek bir bütünün 2 yarısıdır. Tıpkı bir kuşun 2 kanadı gibi. Hiçbir felsefe ve düşünce kadına İslam kadar hakiki bir mevki vermemiştir. Kadını ve erkeği birbirinin velisi kılmıştır. Bugün ne yazık ki Müslüman toplumlar henüz Kur'an'ın seviyesine yükselememiştir. Türkiye kadınları hak ettiği mevkii taşıma azmindedir. Bugün burada dalgalara fırtınalara direnerek başarı elde eden çok sayıda kadın görüyorum" diye konuştu.

"SİZİN ENERJİNİZE TÜM DÜNYA KADINLARININ İHTİYACI VAR"

Gelecek yüz yılın en önemli konularının çevre, enerji ve kadın olacağını ifade eden Erdoğan, "Kadın varlığı önem kazanmaktadır. Taşıdığı çevresel hassasiyetler nedeniyle ödüle layık görülen kadınlarımız olduğunu biliyorum. İçindeki enerjiyi işteki enerjiye taşıyan kadınlar tanıyorum. Yüreğimizdeki mukaddes heyecan, Afrikalı, Myanmarlı, Filistinli kadınların sorunlarını çözene kadar devam edecektir. Sizlerin enerjisine heyecanına sadece bu ülkenin değil tüm dünya kadınlarının ihtiyacı var. Bize düşen bu gücü daha da artırmaktır. Gelin güç birliği yaparak mayasında insan sevgisi olan bu enerjiyi kulakların duymadığı gözlerin görmediği sorunlara kanalize edelim" dedi. Konuşmaların ardından barkavizyon gösterimi yapılırken, ödüle değer gören isimlere, Emine Erdoğan ve Bakan Albayrak başta olmak üzere birçok isim tarafından ödülleri takdim edildi.

"POZİTİF AYRIMCILIK TAAHHÜT EDİYORUM"

Programda konuşma yapan Bakan Albayrak, tarihin hiçbir döneminde kadınlarımızın yok sayıldığı, toplumun dışına itildiği bir medeniyet olmadıklarını belirterek "Kadının kısıtlandığı bir yönetim anlayışı bu topraklarda yer almamıştır" dedi. Albayrak, Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz gecesi hain darbe girişimi sırasında şehit olan kadınları da rahmetle andığını belirterek, "Özellikle enerjiden bahsettiğimiz Türkiye ekonomi içerisindeki son 10 yıl ortalamamız 55 milyar dolar. Böyle bir sektörde inşallah bugün tüm kadınlarımıza bir çağrı yapmak istiyorum. Özellikle kariyerimizin hemen başındaki kadınlarımıza seslenmek istiyorum. Hepinize büyük bir ihtiyaç duyuyorum. Ben bakan olan hepinize ifade ediyorum sizlere pozitif ayrımcılık yapacağımızı taahhüt ediyorum. Bugün çok güzel örneklerini birlikte göreceğiz. Kamu eliyle de bir pozitif ayrımcılığı biz de bakanlık olarak vereceğiz. Bütün büyük hedefleri hep birlikte inşallah vereceğiz" diye konuştu.

"HEPİMİZ KAZANDIK"

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "Bu gece ödülleri dağıtıyoruz ama başarılı örneklerle aslında hepimiz kazandık. Bu süreç, tüm adaylarımızın ve sektörümüzün kazandığı bir yolculuktur" dedi.

Sabancı konuşmasında şunları söyledi:

"Çok özel bir amaç için, “Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar” için bir aradayız. Bir ay kadar önceydi. Sayın Enerji Bakanımız Berat Bey beni aradı. Bu önemli projeyi anlattı. Detayları öğrendiğimde, yıllar önce MIT Üniversitesi’nden aldığım daveti anımsadım. MIT’de ilk kadın rektör Susan Hockfield, beni “temiz enerjide kadının rolü” konusunda bir açılış konuşması yapmak için davet etmiş ve “bu sektör dünya için çok önemli, kadınları daha fazla çekmek için bu etkinliği yapıyoruz” demişti. Uluslararası Enerji Ajansı da yakın zamanda “temiz enerji” konusunda kadın istihdamını artırmak için bir insiyatif başlattı diye biliyorum.

Enerji, hem bugünümüzün hem de geleceğimizin stratejik sektörlerinden biri. Dünyada en kuvvetli trendlerden biri olan şehirleşme, yeni teknolojiyle birleşince enerjiye olan talebi her gün artırıyor. Dolayısıyla, tüm dünyada kadınları bu sektöre daha fazla çekmek için ciddi gayretler var. Ülkemizde de, bu sektör için çalışan, bu sektöre ilgi gösteren profesyonel, akademisyen ve girişimci kadınların sayılarını artırmak için hepimiz çalışmalıyız. Bu sebepten, kadınlarımızı yüreklendirmek için oluşturulan bu programa jüri başkanı olarak katılmayı memnuniyetle kabul ettim.

“Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar” Ödül Programı bu yıl ilk kez düzenleniyor ama ilk olmasına rağmen 200’den fazla başvuru alındı. Bu iyi katılım çok memnuniyet verici  sektörün ve kadınların geleceği için umut veriyor! Gelen bu yüksek başvurunun ardından Enerji Bakanlığı’nın uzmanları titiz bir teknik eleme yaptılar. 5 kategoride 42 kadınımız kısa listeye kaldı. Ardından jüri olarak kısa listeye kalan isimlerin dosyalarını tek tek değerlendirdik. Birbirlerinden etkilenmemeleri için tüm jüri üyelerimiz değerlendirmeleri ayrı ayrı yaptılar. Sonrasında puanlamalarımızı birbirinden bağımsız olarak Bakanlığımıza ilettik. Süreç Bakanlığımız tarafından son derece profesyonelce ve kurumsallık içerisinde yönetildi. Birazdan da kimlerin ödül alacağını hep beraber öğreneceğiz.

Bu gece ödülleri dağıtıyoruz ama başarılı örneklerle aslında hepimiz kazandık. Bu süreç, tüm adaylarımızın ve sektörümüzün kazandığı bir yolculuktur. Aday olan tüm profesyonel, akademisyen ve girişimci kadınlarımızın birbirinden değerli çalışmalarının, başka kadınların da enerji sektörüne ilgi göstermesi, kendine bu sektörde bir yol çizmesi için ilham vereceğine inanıyorum.

Ülkemiz dünyanın en hızlı büyüyen ve gelişen enerji piyasaları arasında geliyor. 14 yıldır sektörün yapısında çok önemli değişiklikler oldu. Enerji üretim ve dağıtımında sektör önemli bir özelleştirme sürecinden geçti. Rekabete açıldı. Bugün enerji üretimi ve dağıtımı, ciddi yabancı yatırımcıların da bulunduğu özel sektör eliyle yapılıyor. Yaşam standardımızı birebir etkileyen bu sektörün potansiyeli yüksektir. Önümüzdeki dönemde yeni teknolojilerle buluşacak ve yatırım yapmaya devam edilecek bu sektörde, artan nitelikli iş gücü talebi vardır.

Kadınların araştırmalarla ispatlanmış yönetsel becerileri enerji sektörü için de önemli bir potansiyeldir. Ancak ne yazık ki, istatistiklere göre yalnız ülkemizde değil, dünya da cinsiyet eşitsizliğinin en yoğun yaşandığı sektörlerden birisi enerjidir. Dünya Ekonomik Forumu’na göre, enerji sektöründe kadın çalışan sayısı sadece yüzde 19. Bunun altındaki en önemli nedenlerden biri de kadın rol modellerin olmaması. O yüzden bu ödül programı gibi teşvikleri çok önemsiyoruz.Sadece mühendislik değil, farklı yetkinliklere ve disiplinlerarası çalışmalara da bu sektörde ihtiyaç duyuluyor. Bu ödül programını bu yolda, bir başlangıç olarak görmeliyiz.

Sözlerimi tamamlarken, kadınlarımızın yaşamın her alanında olduğu gibi, enerji sektöründe de hak ettikleri yere gelmesine katkı sağlayacak, “Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar” Programı’nı himaye eden Değerli Hanımefendi Emine Erdoğan’a, Bu konuya öncülük eden Enerji Bakanımız Sayın Berat Albayrak’a özel teşekkürlerim var.

Enerji Bakanlığı’ndaki tüm uzman ekiplere özenli çalışmaları için teşekkür ediyorum. Tüm değerli jüri üyelerine de titiz çalışmalarından ve katkılarından dolayı teşekkürlerim var. Tüm katılan ve aday olan “Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlarımızı” cesaretlerinden dolayı yürekten kutluyorum. Ödül alan tüm adayları da şimdiden tebrik ediyorum. Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar Ödül Programı’nın artan başvurularla uzun yıllar yoluna devam etmesini temenni ediyorum."