Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasaların gözü, yarın gerçekleştirilecek Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplantısında olacak.

ING Group Başekonomisti Peter Vanden-Houte, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi ekonomisinin iyi bir performans gösterdiğini ancak enflasyonun hala çok düşük olduğunu söyledi.

Şu anda para politikasını değiştirmenin gerekli olmadığını vurgulayan Houte, bu hafta gerçekleşecek toplantıda da herhangi bir değişiklik olmayacağı öngörüsünde bulundu.

Houte, AMB'de iletişim yönteminin değişip değişmemesi konusunda bir tartışma olduğuna işaret ederek, bazı AMB üyelerinin "gerekirse para politikasının daha fazla gevşetilebileceği" ifadesini kaldırmak istediğini, iletişimde değişikliğin faizlerin artırılabileceğine dair spekülasyonları ortaya çıkarabileceğini, bunun da tahvil faizleri ve Euro/Dolar paritesinde yükselişe sebep olabileceğini vurguladı.

Houte, AMB'nin tahvil faizleri ve euro/dolar paritesinin yükselmesini istemediğini, bu nedenle AMB'nin, stratejisinde erken değişikliklere yer vermekten çekindiğini söyledi.

Bu hafta gerçekleşecek AMB toplantısının yeni bir şey olmayan, sıkıcı bir toplantı olabileceğini aktaran Houte, İtalya'daki politik duruma ilişkin birçok soru olabileceğini ancak AMB Başkanı Mario Draghi'nin, bu sorulara cevap vermeyebileceğini kaydetti.

- "AMB, yılın geri kalanında normalleşme yolunda küçük adımlar atabilir"

Berenberg Ekonomisti Florian Hense de bu haftaki toplantıda "güvercinler" ve "şahinlerin" para politikasının normalleşmesi yolunda adım atılıp atılmayacağına karar verebileceğini kaydetti.

Hense, "şahinlerin", AMB'nin "gerekirse varlık alım programının miktarı artırılabilir" ifadesini kaldırma talebinde bulunabileceğini, güvercinlerin ise "acele etmeye gerek olmadığını ve bankanın para politikasının normalleşmesi konusunda nisan ayına kadar bekleyebileceğine" dair görüş belirtebileceğini bildirdi.

AMB'nin ifadelerinde değişikliğe gitmeyebileceğini ifade eden Hense, bankanın, varlık alımlarının miktarı konusundaki ifadelerini gerek kalması durumunda nisan ayında kaldırabileceğini söyledi.

Hense, bankanın yılın geri kalanında normalleşme yolunda küçük adımlar atabileceğini belirterek, varlık alım programını eylül ayında düşürmeyeceğini ancak ekimden itibaren 30 milyar eurodan 15 milyar euroya indirebileceğini bildirdi.

Hense, bankanın politika faizindeki ilk artırımı Haziran 2019'da yapabileceğini, 2020'de de 3 adım atabileceğini kaydetti.

AA