Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçen hafta 3.82'lere yükselen, ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından da 3.80'lere gerileyen kur yeni haftaya da bu seviyelerden başladı. Euro ise geçen hafta 4.73'ü aşarak tarihi zirveye çıkmasının ardından haftaya 4.69'dan başladı, daha sonra 4.72 ile rekora yaklaştı.

ABD'de Cuma günü açıklanan veriye göre tarım dışı istihdam 313 binle beklentinin üzerinde gerçekleşti, saatlik ücretler ise aylık %0.3'ten %0.1'e, yıllık %2.8'den %2.6'ya geriledi. Veriler piyasaya karışık sinyaller verdi. Uzmanlar verinin Fed'in 3 yerine 4 faiz artışı yapacağı beklentisine neden olmadığını söyledi.

Yurt içinde bugün Ocak ayına ilişkin cari işlemler dengesi açıklandı. Buna göre Türkiye'de cari açık Ocak ayında 7.1 mlyar dolar seviyesine gerçekleşirken, 12 aylık açık 51.57 milyar dolar oldu.

Verinin ardından Dolar/TL , kademeli artışla 3.84'in üzerine yükseldi. Lira böylece dolar karşısında en çok düşen gelişen para birimi oldu.

BlueBay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash cari açığın yarısından fazlasının sıcak parayla fonlanıyor olmasının büyük bir endişe kaynağı olduğunu söyledi.

Yurt dışında bugün kritik bir veri akışı bulunmuyor.

Bloomberg News'ta yer alan bir haberde Türkiye'nin yabancı sermaye girişi ihtiyacının uzun bir süredir en önemli ekonomik zayıflığı olduğu, bu ihtiyacın daha da arttığı vurgulanırken "giriş yapan fonlar çoğunlukla yüksek faiz arayışında olan portföy girişleri ve bu fonlar yatırımcı algısının bozulmasıyla birlikte hızla yön değiştirebilir. Böyle bir durumda lira olumsuz etkilenir." değerlendirmesine yer verildi.

(14:45'te güncellendi)