Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:00'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, ılımlı çıkan ABD enflasyon verisinin Fed'in faiz artırımlarını hızlandırma konusunda baskı altında kalmayacağı spekülasyonunu güçlendirmesinin ardından yükselirken, dolar kazancını geri verdi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, hisse senetlerinin Pazartesi günü enflasyon öncesi geri çekilmesinin ardından yukarıda açıldı. Salı günü açıklanan enflasyon rakamları, ekonomik büyümenin fiyat artışlarında bir hızlanmaya neden olmaksızın büyüdüğü görüşünü güçlendirdi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 2.85'in altına indi ve Bloomberg Dolar Spot Endeksi geriledi.

ABD'de enflasyon, halen dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de gelecek hafta yapılacak Fed toplantısında para politikasının sıkılaştırılmasının hızına ilişkin tahmin yapmaya çalışan traderların tonunu belirledi. Beklentilere paralel gelen enflasyon rakamları traderlara fazla bir ipucu vermedi. Bugün yapılacak Hazine tahvil ihalesinin sonuçları, yatırımcıların enflasyon konusunda ne kadar endişe duydukları konusunda bir fikir verebilir.

Siyaset ayrıca, Başkan Trump'ın Broadcom Ltd.'nin Qualcomm Inc.'yi 117 milyar dolara iradesi dışında satın almasını, ulusal güvenliğe aykırı olduğu gerekçesiyle durduran bir talimat vermesinin ardından ön planda kalmaya devam etti.

Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi, seansın ilerlemesi ile birlikte kazancını geri verdi. Erken saatlerde, Japonya hisse senetleri de dalgalı bir seyir izledi, ancak günü yukarıda tamamladı. Hong Kong ve Çin hisse senetleri ise geriledi. Japon yeni, yatırımcıların maliye bakanına ilişkin skandaldan kaynaklanan siyasi sıkıntıyı hazmetmeleri ile birlikte bir ayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Öte yandan, gelişen piyasa hisse senetleri yükselişini dördüncü güne taşıdı. Batı Teksas petrolü (WTI), traderların dikkatlerini güçlü talep ve artan arza çevirmeleri ile birlikte kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı. Bitcoin yukarı yönde hareket etti ve 9,100 doların üzerinde tutundu.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin'de Çarşamba günü açıklanacak olan sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit varlık yatırımları, Bloomberg Economics'in tahminlerine göre, daha yavaş bir büyümeyi işaret ediyor.

*Euro Bölgesi'nde dikkat çeken veriler arasında fiyatlar ve fabrika üretimi yer alıyor. Cuma günü açıklancak olan Şubat ayının ikinci enflasyon verisi önceki ayki seviyesi olan yüzde 1.1'den yüzde 1.2'ye çıkabilir.

*Öte yandan bu hafta, Almanya'da Angela Merkel başbakanlığının dördüncü dönemine başlayacak, AB'nin 27 ülkesinin hükümet yetkilileri Avrupa Birliği'nin Brexit pozisyonunu görüşecek.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi New York saati ile 09:31'de yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu.

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 geriledi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez aşağı yönde hareket etti.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.4 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksş yüzde 0.5 tırmanarak beş haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.2362 seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.3952 ile iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.5 düşerek 106.92 seviyesine geldi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi iki baz puan gerileyerek yüzde 2.84 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşüşle yüzde 0.62'ye inerek yaklaşık yedi haftanın en düşük seviyesini gördü.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 1.473 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.4 düşerek varil başına 61.12 dolara indi.

*Altın yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,325.11 dolara çıktı.

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.3 tırmandı.

(17:00'de güncellendi)