Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg Economics'e göre, bir ticaret savaşının dünya ekonomisine maliyeti 470 milyar dolar olabilir. ABD'nin çelik ve alüminyumda gümrük vergisini arttırma kararı,

Donald Trump'ın daha fazla ek maliyet getirebileceğine dair uyarması ve diğer ekonomilerin muhtemelen tepki gösterecek olmasıyla birlikte, sadece bir başlangıç olabilir.

Avrupa Bilriği (AB) Ticaret'ten Sorumlu Avrupa Komiseri Cecilia Malmstrom, Pazartesi günü "zorbalığa karşı dik durma" çağrısında bulunmuştu.

Bloomberg Economics tarafından Pazartesi günü yayımlanan analize göre, ABD'nin ithal edilen metallere yüzde 10 vergi koyması, 2020 yılında küresel ekonominin ek gümrük vergisi olmadığı duruma kıyasla yüzde 0.5 daha az büyümesine sebep olabilir.

   

 

Ekonomistler, Jamie Murray ve Tom Orlik, bunun "uç bir senaryo" olduğunu, ancak "imkansız olmadığını" ifade etti.

Bu uygulamanın, ABD ekonomisi üzerindeki etkisi ise, aynı dönemde ek gümrük vergisi olmayan duruma kıyasla yüzde 0.9 daha az büyüme olarak hesaplandı. Analize göre, FED'in enflasyon hareketinin "geçici olduğu" kanısına rağmen, ABD 'de enflasyon yükselebilir. Pek çok merkez bankası, ticaret savaşları süresince yüksek enflasyonla mücadele ve zayıf talep arasında “zor bir seçimle” yüzleşmek zorunda kalabilir.