Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Zafer Soylu, Temmuz 2017'de başladıkları sıkı ithalat denetimi politikası sonucu bugüne kadar 141 milyon adet oyuncağı temsil eden numuneleri laboratuvara test için gönderdiklerini belirterek, "Bu testlerin sonucunda 4 milyon oyuncağın ithalatına izin vermedik." dedi.

Soylu, oyuncak sektöründe ve oyuncak ithalatında denetimler hakkında bilgi verilmesi amacıyla düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada, ithalatta denetimin önemine değindi.

Ekonomi Bakanlığı tarafından özellikle direkt tüketiciye giden ithal ürünlerde yapılan denetimlerden bahseden Soylu, oyuncaklarla ilgili denetimlere ciddi önem verdiklerini söyledi.

Soylu, "Oyuncaklarla ilgili denetimlerin en önemli ayağını kimyasal denetimi oluşturuyor. Onun dışında oyuncakların elektrik aksamının uygun olup olmadığına, varsa adaptörlerinin uygunluğuna, ürünlerin fiziksel ve mekanik yönden uygun olup olmadığına, ürünün üstünde güvenlik işaretlerinin olup olmadığına, üretim esnasında test raporlarının üretilip üretilmediğine, uygun testlere girip girmediğine bakıyoruz." diye konuştu.

Denetimlerde özellikle Uzak Doğu'dan gelen ürünlerde tüketiciyi yanıltıcı bilgilerin olduğunu gördüklerini dile getiren Soylu, buna hem ürünlerin üzerindeki işaretlerde hem de ürünlerin beraberinde gelen belgelerde şahit olduklarını bildirdi.

Soylu, ürünlerde yanlış bilgilendirmelerin yer alması neticesinde Temmuz 2017'den beri sıkı ithalat denetimi politikasına başladıklarını bildirdi.

Bu denetimler kapsamında geleneksel olarak ürünlerin üzerindeki güvenlik işaretlerini ve belgeleri kontrol ettiklerini ifade eden Soylu, bunun yanı sıra numune alarak teste gönderdiklerini, uygunluğa testin sonucunda karar verildiğini vurguladı.

- "Olumsuzluklar yüzde 1'lere kadar düştü"

Soylu, yaptıkları denetimler sonrası ortaya çıkan sonuçlara ilişkin şunları söyledi:

"Oyuncaklarda kimyasal yönden uygunsuzluklarla karşılaştık. Elektrik aksamlı oyuncaklarda elektrik mekanizmasında ciddi sorunlar olduğunu gördük. Bunun haricinde özellikle de bebekler için hayati tehlike yaratan küçük parçalar, keskin kenar, sivri uç gibi deneylerde ürünlerin kontrolsüz ve güvensiz olduğunu gördük. Yapmış olduğumuz sıkı ithalat denetim politikası neticesinde Temmuz 2017'den bugüne kadar 141 milyon adet oyuncağı temsil eden numuneleri laboratuvara test için gönderdik. Bu testlerin sonucunda 4 milyon oyuncağın ithalatına izin vermedik."

Soylu, sıkı ithalat denetimi yapmaya başladıkları ilk dönemde olumsuzluklarla çok sık karşılaştıklarının altını çizerek şu an gelinen noktada testler neticesinde karşılaşılan olumsuzlukların yüzde 1'lere kadar düştüğünü vurguladı.

Zafer Soylu, "Bu durum bizim sıkı ithalat denetimi sayesinde ciddi bir mesafe aldığımızı kesin olarak bize göstermekte." diye konuştu.

- "Hedef yüzde 100'e ulaşmak"

Soylu, denetimlerle sağlıklı, kaliteli, güvenlik kurallarına uygun, istenilen kriterlere sahip ürünlerin ülkeye girmesini hedeflediklerini belirterek, tüketicilere sağlıklı ürünün ulaşmasını istediklerini anlattı.

Aynı zamanda yerli üreticiyi de koruduklarını dile getiren Soylu, "Hem üreticilerimizi hem tüketicilerimizi haksız rekabetten koruyoruz. Bundan sonra da bu denetim mekanizması nihai hedefe ulaşıncaya kadar, yani tüketicilerimiz yüzde 100 güvenilir, korunan, sağlıklı ürünlere ulaşıncaya kadar devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Soylu, oyuncakların Ekonomi Bakanlığı Ürün Denetmenleri tarafından ithalat aşamasında denetlendiği ve 15 akredite laboratuvarda yapılan elektriksel, fiziksel, mekanik, kimyasal ve alevlenebilirlik testlerinden geçer not alan ürünlerin Türkiye pazarına girişine izin verildiğini söyledi.

Oyuncak ithalatında en yoğun denetime aldıkları menşe ülkenin Çin olduğunu ancak tüm ülkelerde tedbiri elden bırakmadıklarını dile getiren Soylu, 2017 Temmuz'dan bugüne kadar 30 binden fazla numuneyi laboratuvara gönderdiklerini bildirdi.

- "4 milyon çocuk sağlıksız oyuncaklardan kurtarıldı"

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, oyuncak üretiminin 2017'de önceki yıla kıyasla yüzde 5 artarak 173 milyon dolara yükseldiğini, üretimde yüzde 70 gibi yüksek oranda plastik oyuncakların başı çektiğini söyledi.

Son yıllarda Çin'in Türkiye pazarındaki hakimiyetine yenik düşen yerli oyuncak sektörünün yeniden canlandığına dikkati çeken Eroğlu, şöyle devam etti:

"Standart dışı ve kalitesiz, çocuklarımızın sağlığı açısından risk oluşturan ithal ürünlere geçit verilmemesi, haksız rekabet karşısında yerli oyuncak sanayinin elini güçlendirirken firmaların büyümeye yönelik yatırımlara hız verdiğini ve istihdamlarını artırdıklarını görüyoruz. Sektördeki üretim rakamlarındaki artış kadar ihracatta da olumlu gelişmeler yaşanıyor. 'Made in Turkey' etiketli yerli oyuncaklar dünya pazarlarına ihraç ediliyor. "

Eroğlu, ürün güvenliği denetiminin çocukların sağlığı açısından büyük önem taşıdığının altını çizerek Ekonomi Bakanlığı'nın denetimleri sayesinde 4 milyon çocuğun ithalatına izin verilmeyen sorunlu oyuncaklardan kurtarıldığını söyledi.

- "Oyuncağa geçen yıl 2 milyar lira harcadık"

Eroğlu, Türkiye'nin toplam oyuncak ihracatının 2017'de önceki yıla göre yüzde 5,1 artışla yaklaşık 35 milyon dolara yükseldiğini kaydederek, ihraç edilen oyuncakların yüzde 90'nın plastik oyuncaklardan oluştuğu bilgisini verdi.

Geçen yıl toplam oyuncak ihracatının yüzde 9,4'ünün Fransa'ya yapıldığını dile getiren Eroğlu, Fransa'yı Çin, Irak, Polonya ve Yunanistan'ın takip ettiğini söyledi.

Eroğlu, geçen yıl oyuncak ithalatının 392 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini ve Çin'in ilk sırada yer almayı sürdürdüğünü belirterek, "İthalatın yüzde 82,5'i Çin'den yapıldı. Çin'in ardından en fazla oyuncak ithal ettiğimiz ülkeler ise İtalya, ABD, Vietnam ve Tayvan oldu." dedi.

Çocukların yaşam oyununun ilk provalarını oyuncaklarla yaptıklarını, bu nedenle güvenliklerinin ilk sırada gelmesi gerektiğini vurgulayan Eroğlu, sözlerini şöyle tamamladı.

"Oyuncaklar çocuklarımızın fiziksel ve duygusal gelişimlerinde çok önemli bir role sahip. Dolayısıyla onlara sağlıklı ve güvenli oyuncaklar sunmak zorundayız. İthal ya da yerli, önemli olan standartlara uygun üretilmiş olmaları. Geçtiğimiz yıl ülkemizde toplam oyuncak tüketimi yaklaşık 531 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yani oyuncağa 2 milyar TL harcadık. Büyüyen ve teknolojik gelişimle birlikte hızla değişen bu pazarda yerli üretim için ciddi bir potansiyel bulunuyor. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor."

- Güvenli oyuncak için dikkat edilmesi gerekenler

Toplantıda, güvenli oyuncak için dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında şu uyarılarda bulunuldu:

"Oyuncağın üreticinin veya ithalatçının adını veya markasını taşıması gerekir. Çocuğunuzun güvenliği ve sağlığı için markasız oyuncak satın alınmamalı. Oyuncakların üzerinde Avrupa normlarına uygunluğunu belgeleyen 'CE' işareti, ambalajının üzerinde üretici/ithalatçı bilgileri olmalı. Oyuncaklarda kullanılan malzemeler özel standartlara göre üretildiği için üretici firmanın bu standartlara uygun üretim yapıp yapmadığı sorgulanmalı.

Oyuncakların üstünde uyarı metni ve yaş sınırı olmalı. Büyük çocuklar için yapılmış oyuncaklar küçük çocuklar için tehlike oluşturabilir. Bu nedenle çocuğun yaşına göre oyuncak seçilmeli. Uyarı metinleri ve kullanma talimatları mutlaka okunmalı. Oyuncaklarda fitalat denen kimyasalların kullanımı Türkiye'de yasaktır ve bakanlıkça da denetlenmektedir. Yerli ya da ithal olsun standartlara uygun olarak üretilmiş oyuncaklar güvenlidir."

AA