Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de 2018 yılı için enflasyon korkusu, şimdilik, ortadan kalkmış olabilir.

ABD'de Salı günü açıklanan tüketici fiyatları Şubat ayında çok sıcak değildi, çok soğuk da değildi, ancak Fed politika yapıcılarının bu yıl üç faiz artırımına gidileceği yolundaki görünümünü güçlendirecek noktadaydı. Önemli bir sürprizin olmaması, verilerin ücretler ve fiyatların beklenenden daha hızlı arttığını göstermesinin ardından geçen ay sarsılan finans piyasalarının sakinleşmesine yardımcı olabilir.

Fed yetkilililerinin gelecek hafta düzenleyecekleri toplantı öncesi açıklanan son önemli tüketici fiyatları raporu, enflasyonun büyük hareket göstermeksizin, kademeli bir şekilde yükseldiğini işaret etti. Hisse senetleri ve ABD Hazine tahvillerinde volatilite Şubat ayı başında, yatırımcıların dikkatlerini Fed'in fiyat artışlarının hedefin ötesine geçmesini önlemek için faizleri daha agresif bir şekilde artırıp artırmayacağına çevirmeleri ile birlikte arttı.

Merkez bankacılar büyük ölçüde gelecek haftaki toplantıda Fed'in gösterge faizi çeyrek pan artırmasını ve ekonomi ve faizlere ilişkin tahminlerini güncellemesini bekliyor.

Mizuho Securities baş ABD ekonomisti Steve Ricchiuto Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "Fed hemen harekete geçip politikasını güçlendirmesi için gerçekten acil bir baskı altında değil" dedi.

Hem manşet hem de gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek tüketici fiyatları göstergeleri Ocak ayında yüzde 0.2 yükselerek beklentilerle aynı seviyelerde gerçekleşti. Yıllık bazda da veriler, manşette yüzde 2.2 ve çekirdekte yüzde 1.8 artış göstererek beklentilerle aynı çıktı.

Son enflasyon raporu, S&P 500 endeks vadelilerinin yükselmesi ve tahvil faizlerindeki düşüşle birlikte piyasa beklentilerini güçlendirdi. Rapor yeterince nötr idi ve hızlı bir şekilde daha büyük bir siyasi haber tarafından gölgelendi: Yaklaşık 10 dakika sonra, ABD Başkanı Donald Trump'ın Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı görevden aldığı haberi patladı. Hisse senetleri kazançlarını hızla geri verdi, ancak ardından yine yükseldi.

Fed yetkililerinin yüzde 2 olan enflasyon hedefi diğer bir endeks, yani Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksine bağlı. Bu endeks son altı yılın büyük bölümünde bu hedef seviyesinin altında kaldı.

St. Petersburg, Florida'da Raymond James Financial başekonomisti Scott Brown, "Rapor aynı şeyi söylüyor; kademeli bir faiz artırımı ve tekrar Fed'in daha agresif faiz artırıma stratejisini devreye sokarak frene basmaya ihtiyaç duyduğunu işaret eden hiçbir şey yok," dedi ve "Her çeyyrekte frene dokunmak muhtemel senaryo olarak görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.