Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk sanayi şirketlerinin borç odaklı kar artışına yönelik eğilimini azaltmaları için doğru zaman olabilir.

Artan karların hisse senedi sahiplerini etkilemesine karşın, karların çoğu için söz konusu olan dış borçlanma bilançoları zayıf liraya karşı kırılgan hale getirdi.

Finans kesimi hariç Türk şirketleri için 2017 yılı rekor seviyedeki hisse başına düşen net kar rasyolarıyla kolay bir zafer yılı oldu.

Madalyonun öteki yüzünde ise Borsa İstanbul Sanayi Endeksi şirketlerinin varlıklarına kıyasla toplam borcu nadiren daha yüksek olmuştu.

Borcun varlıklara oranı, şirketlerin büyümelerini hangi ölçüde boçla gerçekleştirdiğini göstermesi açısından, yatırımcılar için kilit önem taşır. Zürih'te Bank Julius Baer & Co. gelişen piyasa stratejisti Heinz Ruattimann'a göre bu oran tarihi veriler benzerlerine ya da diğer sektörlere göre yüksekse, döngünün aşağı yönelmesi durumunda önemli bir risk oluşuruyor.

Türkiye'de sanayi şirketlerinin dış borçlanması dikkate alındığında, TL'deki zayıflık kalıcı olursa artan borca ilişkin rahatsızlık sürebilir. Resmi verilere göre kısa vadeli dış borç, geçtiğimiz iki yılda ikiye katlanarak Ocak itibariyle 4.6 milyar dolar oldu. Uzun vadeli borç ise 13.2 milyar dolar artarak 110.1 milyar dolara yükseldi.

Bloomberg News