Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu hafta Jerome Powell önderliğindeki ilk Fed para politikası toplantısı gerçekleşecek. 

Fed'in yeni başkanını bu hafta bekleyen zorluk, faiz artırımındansa Fed'in bir sonraki adımının ne olacağına karar verilmesi. 

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) önündeki seçenekler, bir önceki başkan Yellen'ın kademeli faiz stratejisinin sürekliliğinin altını çizmek veya faiz artışlarının hızlanacağını işaret ederek bu stratejiden uzaklaşmak.  

- Toplantıdan ne bekleniyor?

Powell ve diğer politika yapıcılarının Salı ve Çarşamba günü düzenleyecekleri toplantıda faiz artırmalarına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Faiz kararından yarım saat sonra, Powell, açıklamalarda bulunacak ve muhabirlere görünüme ilişkin sunum yapacak. 



FOMC'nin Aralık ayındaki medyan tahminine göre, 2018 için 3 faiz artırımı öngörülüyor. Goldman ve UBS gibi Wall Street şirketleri ise medyan tahminlerin bu hafta 4'e yükselmesini bekliyor. Yine de, eldeki kanıtlar ve FOMC katılımcıları arasında esasen hangi tahminler, beklentiler ve korkular olduğu arasında bir gerilim mevcut. FOMC'ye şu an en fazla zorluk yaratan unsur, finansal istikrar riski.



- Ekonomist görüşleri

New York'da Berenberg Capital Markets LLC Amerika kıtası başekonomisti Mickey Levy, "Ekonominin hız kazandığı aşikar ve Fed'de politika faizinin oldukça düşük olmasıyla birlikte hazırlıksız yakalanıldığına ilişkin endişeler mevcut" dedi ve "Powell, enflasyon yüzde 2'ye gelene dek Yellen'a çok benzer görünecek" şeklinde görüş belirtti.  

UBS yönetici müdürü Robert Martin, Mart ayı toplantısının Powell için "gergin bir ipe" benzediği şeklinde görüş belirtti. 2018 için 4 faiz artışı yönünde yapılacak revize, son dönemde açıklanan veri ile "tutarlılık" içerisinde. 

Powell ise 1 Mart'ta Senato Bankacılık Komitesi'ne yaptığı konuşmada, politika ayarının komiteyi şu an için endişelendirecek bir problem olmadığını öne sürerek "Ekonominin şu an aşırı ısınıyor olduğuna dair kanıt yok" demişti. Bu açıklama, Yellen'ın kademelicilik yaklaşımının sürekliliğini destekleyici nitelikte.