Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'ye konuşan Ökte kurdaki satışların makro bir nedene değil, yabancıların tahvil piyasasında 3-4 aydır açtığı uzun pozisyonlardan çıkışına bağlı olduğunu söyledi.

Ökte "gelişen ülke tahvil piyasalarına para girişleri vardı...Merkez Bankası'nın faiz artışıyla Türkiye bir anda reel faiz veren bir ülke olunca yabancılar ciddi şekilde tahvil alımları yaptılar..Bu alımları enflasyonda, özellikle de çekirdek enflasyonda iyileşme beklentisiyle yaptılar. Ancak bu iyileşme ne yazık ki gerçekleşmiyor. Bu kur hareketinden sonra da iyileşme görülecek değil.

Yabancılar bu pozisyondan aynı anda çıkmaya başlayınca kurda ciddi satış gördük. Yani ben kurdaki satışın herhangi bir makro nedene değil, yabancıların tahvil piyasalarından aynı anda çıkmasına bağlı olarak gerçekleştiğini düşünüyorum" dedi.

"SÖZLÜ MÜDAHALE BEKLİYORUM"

Ökte Merkez Bankası'nın sözlü müdahalesi olabilecğeine dikkat çekerek şunları söyledi, "10 yıllık tahvil faizinde % 11.95'ten başlayan yukarı hareket var. Bu ne yazık ki Türkiye'ye özgü bir hareket oldu. Rahatsızlık sadece dolarda değil, Euro/TL , sterlin/TL de tüm zamanların zirvelerinde. Ben buradan merkez bankamızdan sözlü müdahale bekliyorum.

"Merkez Bankası'ndan 'Döviz piyasasındaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz, elimizde araçlarımız vardır' şeklinde söylem bekliyorum. Tabii yarınki Fed toplantısını da beklemek isteyebilir ama kurdaki kötüleşmenin bir Türkiye kötüleşmesi olarak tezahür etmesi rahatsız edici"