Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), yavaş yavaş dört yıllık parasal genişleme sürecine sona erdirmeye yaklaşıyor. AMB'nin genişleme süreci, ardından gelecek belirsizlikle kıyaslandığında “kolay” görünüyor.

Politika yapıcıların, varlık alımlarının bu yıl sona ereceği yönündeki piyasa beklentisinden dolayı rahat olmasına karşın, asıl ürkütücü olan 2019 belirsizliği büyük önem taşıyor.

Bu, AMB Yönetim Kurulu'nun 2011'den beri ilk kez bir veya birden fazla faiz artırımıyla gerçekten adım attığı zaman olacak.

Ekonomik büyümenin olgunlaşma evresinde olduğu bir zeminde, üstelik olası bir ticaret tavaşının gölgesinde AMB'nin faiz artırımına gitmesi endişe verici.

Başkanı para politikasında eşi benzeri görülmemiş ölçüde genişlemeci bir sürece imza atan bir kurumun liderlik koltuğunun değişecek olması endişeleri artırıyor. Zira Draghi'nin göre süresi 2019'un sonuna doğru dolacak.

Londra'da Jefferies'den ekonomist Marchel Alexandrovich, “Yatırımcılar açısından gelecek yılın ikinci yarısına dair çok az görünürlüğe sahip. Sırada ne olacağına ilişkin çok az taslak olması bir yana, (belirsizlik) yeni aktörlerin sahneye çıkacak olmasıyla da ilgili.” şeklinde değerlendirmede bulundu.