Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:05'te güncellendi)

Yatırımcıların dikkatlerini Fed'den küresel ticaretin görünümüne çevirmeleri ile birlikte, küresel tahviller değer kaybederken, Avrupa hisse senetleri, ABD endeks vadelileri ile birlikte düştü. Dolar sakin seyretti ve metaller değer kazandı.

İşlemlerin tonu büyük ölçüde riskten kaçınma şeklindeydi ve Stoxx Europe 600 Endeksi, özel sektör büyümesindeki yavaşlamanın Avrupa Birliği'nin ABD'nin ek gümrük vergisinden muaf tutulma kararının yakın olduğu yolundaki haberleri dengelemesi sonrası düşüşünü ikinci güne taşıdı. Bölge tahvilleri değer kazandı. Dolar, Çarşamba günü politika yapıcıların parasal sıkılaştırmanın bu yıl hızlanmayacağını işaret ettiği Fed toplantısı sonrası sert düştükten sonra hafifçe yüksekdi. Asya'da, Japonya ve Kore hisse senetleri yükselirken, Hong Kong ve Çin hisseleri, Çin Merkez Bankası'nın da piyasa faizini yükseltmesinin ardından geri çekildi.

Fed toplantısında hazmedilecek çok sayıda gelişme vardı: ABD merkez bankası gösterge faizi çeyrek puan yükseltti ve 2019 ve 2020 yılları için daha dik bir faiz artırım patikası işaret eden tahminlerde bulundu, ancak ekonomik büyümenin niteliğine ilşkin değerlendirmesini "sağlam"dan "ılımlı"ya düşürdü. Ancak traderlar bu konu üzerinde fazla durmayacak. Zira, Konu hakkında bilgiye sahip bir kaynağa göre, ABD Başkanı Donald Trump Perşembe günü Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'e yönelik ek gümrük vergilerini açıklamaya hazırlanıyor. Bu adım, Trump'ın korumacı dış ticaret politkasında yeni bir halkayı oluşturqacak.

Diğer taraftan, Batı Teksas petrolü (WTI), düşmeden önce dalgalı bir seyir izlerken, Avustralya doları ülkede işsizlik oranının yükselmesinin ardından değer kaybetti. Sterlin, İngiltere Merkez Bankası'nın faiz karrı öncesi kazançlarını geri verdi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*İngiltere Merkez Bankası'nın Perşembe günkü toplantıda politika faizini sabit tutması bekleniyor. Dikkatler açıklamada kullanılacak dile ve Mayıs ayında faiz artırımı olasılığına çevrilecek.

*Rusya Merkez Bankası faiz karrını Cuma günü açıklayacak.

*ABD'de hükümet fonlamasının süresi Cuma günü sonunda doluyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:40'ta yüzde 0.7 aşağıdaydı ve iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*MSCI Gelişmiş Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.1 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük artışını gerçekleştirdi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 yükseldi ve son bir haftanın ilk yukarı yönlü hareketini gerçekleştirdi.

*Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 1 yükseldi ve son bir haftanın ilk yukarı yönlü hareketini gerçekleştirdi.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.5 düştü.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.6 gerileyerek yaklaşık 15 ayın en düşük seviyesine indi.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.7 gerileyerek yaklaşık üç haftanın en düşük seviyesine düştü.

(14:05'te güncellendi)