Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin "fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiği" gerekçesiyle Çin'e 50 milyar dolarlık ek gümrük vergisi ve yatırım kısıtlamalarını TSİ 19:00'da açıklayacak. Tedbirlerin, ayakkabıdan elektroniğe Çin'de üretilen 100'den fazla ürünü kapsaması bekleniyor.

Beyaz Saray'a yakın kaynakların aktardığı bilgilere göre, gümrük vergisi değerleri Çin'in "fikri mülkiyet haklarını ihlal etmesiyle" ekonomiye verdiği zarar doğrultusunda belirlendi. ABD'nin en fazla ticaret açığı verdiği ülkeler sıralamasında 2017 yılı verilerine göre ilk sırayı Çin alırken, Meksika ise ikinci sırada yer aldı.

New York Times'ın haberine göre, ABD ve Meksika arasındaki ticaret savaşına, hazır yiyecek ürünlerinin ambalajlanması konu edildi. ABD yetkililer, Dünya Sağlık Örgütü kararları uyarınca yiyecek ambalajlarının üzerine yağ ve şeker oranları konusunda uyarıda bulunan "daha fazla" etiketleme yapılmasına karşı çıkıyor. Bu bağlamda ABD'nin ticaret savaşlarındaki konumunun etkisiyle, Nafta ülkeleri arasındaki Kanada ve Meksika'dan konuya ilişkin görüşlerini tersine çevirme talebinde bulunabilir.

Öte yandan The Wall Street Journal'da yer alan makalede, G-20 ülkeleri arasında ABD'nin "çelik ve alüminyumun ithalatında ek gümrük vergisi" uygulayacağı tutumuna ilişkin bir fikir birliğine varılamadı. G-20 yetkilileri 2 gün süren toplantıların ardından, "daha fazla diyalog ve eyleme geçme gerekliliğini fark ettiklerini" açıkladı.