Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşının küresel ekonomik büyümeye dair görünümü olumsuz etkilemesiyle, 2018'deki tüm kazançlarını sildi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 2.5 düşerek, Hong Kong saatiyle 12:30'da 172.22 puana geriledi. Endeks, Başkan Donald Trump'ın Çin'den ithal edilen metallere ek vergilendirme düzenlemesine ilk tepki olarak, Çin'in ABD'den ithal ettiği ürünlere 3 milyar dolarlık gümrük vergisi planını açıklamasının ardından, 2018 yılının başından şu ana kadar olan kazaçlarını sildi.
Japonya'dan Hong Kong'a hisse senetleri piyasaları düşerek, Asya gösterge endeksini 50 günlük ve 100 günlük hareket ortalamasının altına çekti.

Yatırımcılar, Çin'in ABD'den domuz eti, geri dönüştürülebilir alüminyum, çelik boru, meyve ve şarap ithalatında vergi uygulaması planını açıklamasıyla, "riskten kaçış" stratejisine yöneldi. Trump, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer'ı Çin'den ithalatı yapılan ürünlere en az 50 milyar dolarlık gümrük vergisi getirilmesi konusunda görevlendirmişti.

Piyasalar
*Hang Seng Endeksi, hem ihracatçı firmalar hem de endeksteki ağırlığı güçlü olan Tencent Holdings Ltd. öncülüğünde yüzde 3.7 kadar geriledi.

*Japonya'da Topix Endeksi, 200 günlük hareket ortalamasını aşağı doğru kırarak, Eylül ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Yen dolar karşısında güçlendi ve Kasım 2016'dan bu yana en yüksek seviye olan 104.64'e kadar çıktı.

*Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi, Trump Asya Pasifik ülkesini gümrük vergisi uygulamasından muaf tutmasına rağmen metal sektörünün başı çekmesiyle yüzde 2.2 kadar düşüş kaydetti.

*Güneydoğu Asya piyasaları, gelişmelerden Kuzeydoğu komşuları kadar etkilenmedi. Singapur'da Straits Times Endeksi ve Endonezya'da Jakarta Bileşik Endeksi yaklaşık yüzde 2 düştü.