Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin, Bloomberg HT'ye, "Yıllık enflasyonda büyük bir değişiklik olmayacak gibi görünüyor" dedi.

Sezgin, "Enflasyon beklentimiz biraz daha yüksek. Aylık enflasyonda yüzde 1.1 bekliyoruz. Geçen sene Mart ayında yüzde 1.02'lik bir enflasyon vardı dolayısıyla çok farklı bir rakam öngörmediğimiz için yıllık enflasyonda yüzde 10.3 civarında yatay kalabilir, küçük küsüratlarda bir yükseliş öngörüyoruz. Çekirdek enflasyonda ise bu ay bir miktar düşüş öngörüyoruz. Bunun sebebi de geçen sene yüksek bir baz vardı. Aylık bazda bakıldığında çekirdek enflasyon mevsimsellikten arındırılmış olarak yüksek bir artış kaydetmişti, o bize yüksek bir baz olduğunu gösteriyor. Kurlardaki yükselişin yansıması net olarak hemen gerçekleşmediği için o durumun bu ay gerçekleşmeyeceğini, kur hareketinin etkisinin önümüzdeki aylarda görülebileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla bu ay o yüksek bazdan olumlu etkilenebileceğimiz bir ay olacaktır" dedi.

Sezgin, "Gıda enflasyonunda ise bir iyileşme beklemiyoruz, geçtiğimiz yıla benzer şekilde gıda enflasyonu aydan aya yüzde 2'ler civarında gelebilir. Hem hal fiyatları hem de İTO'nun gıda enflasyonu verileri işiığinda gıda tarafında çok iyileşme olmayacağını görüyoruz. Bu durumda aylık enflasyon beklentimiz yüzde 1.1'le yıllık enflasyonda çok fazla bir değişiklik olmayacağını gösteriyor" şeklinde konuştu.