Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Goldman Sachs, Salı günü açıklanan Türkiye Mart ayı enflasyon rakamlarının ardından enflasyon ve para politikasına ilişkin değerlendirme bulundu.

Çekirdek enflasyondaki yıllık bazda düşüşün büyük ölçüde baz etkisinden kaynaklandığı belirtilen raporda, kurumun enflasyon beklentisine yer verildi.

“Enflasyon beklentilerinin inatçılığı ve yüksek seviyesi, ekonominin potansiyelin üzerinde işliyor olması ve Türk Lirası'nın düşüşü dikkate alındığında, çekirdek enflasyonun sadece kademeli olarak düşeceğini ve yılın çoğunda çift hanede kalacağını düşünüyoruz.” denen raporda, risklerin daha fazla artış yönünde olduğuna dikkat çekildi.

Faizlerin artmak durumunda kalacağını dile getiren kurum, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) yılın üçüncü çeyreğinde 150 baz puanlık artırımlar geleceğini öngörüyor. Raporda, “Bununla birlikte Merkez Bankası'nın proaktif bir duruş kaydetmesinin düşük bir ihtimal olduğu düşünüldüğünde, faiz artırımlarının zamanlamasına yönelik beklentimiz düşük.” dendi.

Goldman'ın değerlendirmesinde “Yükselen küresel faizler ve yurt içi yerleşiklerin giderek artan kısa pozisyonları nedeniyle, Türk Lirası'nın satış baskısı altına kalmayı sürdürebileceğini düşünüyoruz.” sözleri yer aldı.

TCMB'nin TL uzlaşmalı vadeli Döviz alım işlemlerinde Cuma günkü artışın TL'de daha önce görülen satış baskısı sürecine benzediğinin altı çizilen raporda, kurumun söz konusu önlemin etkisinin büyük bir ihtimalle sınırlı kalacağı yönündeki görüşü belirtildi.

TÜFE Mart'ta aylık yüzde 0.99 yıllık yüzde 10.23 arttı. Beklenti TÜFE'de aylık yüzde 0.95, yıllık yüzde 10.19 artıştı. Çekirdek enflasyon yüzde 11.94'ten yüzde 11.44'e geriledi. Üretici fiyatları Mart'ta yıllık yüzde 13.71'den yüzde 14.28'e yükseldi.