Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:15'te güncellendi)

Dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasında ticaret savaşına ilişkin korkular Çarşamba günü piyasalarda tekrar etkili olmaya başladı ve bunun sonucu, ABD endeks vadeli kontratları aşağı yönde hareket ederken, Avrupa ve Asya hisse senetleri değer kaybetti. ABD Hazine tahvilleri hafifçe yükselirken, dolar değer yitirdi ve altın sıçrama yaptı.

ABD hisse senetlerinin Salı günkü yükselişinin devam eden bir yukarı harekete yol açacağına ilişkin umutlar, Standard & Poor's 500 (S&P 500), Nasdaq 100 ve Dow endekslerinin tümünün vadeli kontratlarının, Stoxx Europe 600 Endeksi ve MSCI Asya Pasifik Endeksi ile birlikte güçlü düşüşler göstermesinin ardından ortadan kalkmış görünüyor. Çin, ABD'nin yüksek teknoloji ürünlerine ek gümrük vergisi uygulama teklifine misilleme olarak aralarında soya fasülyesi, otomobil, kimyasal mamuller ve uçağın da bulunduğu 106 Amerikan ürününe yüzde 25 gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu. Aralarında altın ve Japon yeninin de bulunduğu güvenli liman niteliğindeki varlıklar ralli yaparken, Avrupa tahvilleri kademeli olarak yukarı döndü.

Piyasalar son haftalarda, volatilitedeki artıştan teknoloji hisselerine gelen sert satışlar ve ticaret savaşına, her şeyden olumsuz etkileniyor ve Çarşamba günkü gelişmeler, daha da fazla sarsıntı olabileceğini işaret ediyor. Yatırımcılar dikkatlerini, tedbirlerin halen yukarı yönlü olan büyüme tablosu üzerindeki anlamlı etkilerine ilişkin olasılıklardan ziyade ABD ile Çin arasında büyüyen korumacılık söylemine çevirdi.

Kopenhag'da SEB AB'nin çapraz varlık strateji müdürü Thomas Thygesen, "Bu, piyasalar için yanıltıcı bir durum," dedi ve "Bu içsel belirsizlik küresel ekonomik büyüme üzerinde baskı oluşturacak. Piyasadaki hava oldukça olumsuz ve Bu durumu değiştirebilecek bir şey, merkez bankalarının şahin tonlarını ayarlama konusunda istekli olduklarına ilişkin gönderecekleri işaretler olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, Batı Teksas petrolü (WTI), emtia grubunun artan dış ticaret anlaşmazlıklarından olumsuz etkilenmesi ile birlikte düştü. Avrupa'dan gelen enflasyon verileri beklentilere paralel çıktı ve euro yüksek kaldı. Gelişen piyasa hisseleri sert düştü ve para birimleri değer kaybetti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Cuma günü istihdam verileri açıklanacak. İşsizlik oranının, beş ay üst üste yüzde 4.1 seviyesinde kaldıktan sonra Mart ayında düşüş göstermesi bekleniyor.

*Hindistan Merkez Bankası Nisan ayı politika kararı Perşembe günü açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:09'da yüzde 0.7 aşağıdaydı ve bu bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşü.

*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 1.4 geriledi.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.3 geriledi.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.4 gerileyerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 1.1 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 1.5 inerek yaklaşık sekiz haftanın en düşük seviyesine geriledi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 düşerek yaklaşık sekiz haftanın en düşük seviyesine indi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 geriledi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.2292 seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.4074 ile son bir haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.4 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini yaparak 106.18 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.77'ye indi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 0.50 ile 12 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 1.359 ile yaklaşık 11 haftanın en düşüğüne indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.8 düşerek varil başına 62.37 dolar ile iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Bakır yüzde 1.5 ile yaklaşık dört haftanın en büyük düşüşünü yaparak pound başına 3.02 dolara geriledi.

*Altın yüzde 0.8 değer kazanarak ons başına 1,343.89 dolara çıktı ve bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü.

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 1.3 ile yaklaşık sekiz haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 85.88'e indi ve yaklaşık sekiz haftanın en düşük seviyesini gördü.

(13:15'te güncellendi)