Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

TCMB, Türkiye'de enflasyonun yıl sonunda yüzde 7.9'a gevşemesini bekliyor. Bloomberg ekonomisti Ziad Daoud ise bu konuda hemfikir değil.

Daoud, yazmış olduğu araştırma notunda, Türkiye'de çift haneli enflasyonun yılın ikinci yarısında da kalıcı olacağı yönünde görüş belirtti. Aynı nota göre, Bloomberg ekonomistleri, enflasyonun ikinci yarıda yükselmeden önce ikinci çeyrekte yavaşlamasını ve dördüncü çeyrekte de yüzde 11.3'lük bir ortalama yapmasını öngörüyor.



Ekonomistler, beklentilerini, Fed'in eski başkanı Janet Yellen'ın kurmuş olduğu  standart ekonomik modele göre şekillendiriyor. 

Yellen'ın modeline göre, enflasyon, dört unsurdan etkileniyor: kur hareketi, petrol fiyatları, enflasyon beklentileri ve ekonomideki ısınma derecesi.

-Yellen'ın modelindeki 4 unsura göre beklentiler

Bloomberg News'ün anketine katılan analistler, liranın dolar karşısında 4.03 seviyesine zayıflamasını bekliyor. Bu durum, ithalat fiyatlarını artırarak yılın ikinci yarısında enflasyonel baskıları artıracak. Bir yandan, 2017'nin son çeyreği ve 2018'in ilk çeyreğinde petrol fiyatlarında gerçekleşen sert yükseliş, Türkiye enflasyonunun yılın ikinci yarısında hızlanmasına yol açacak. 

TCMB'nin yapmış olduğu ankete göre, ülkede istikrarlı bir şekilde artan enflasyon beklentileri, enflasyondaki artışı hızlandıracak. Ülke ekonomisindeki yavaşlamanın boyutu da, diğer üç unsurun yaratacağı etkiyi telafi etmek için yetersiz kalacak.