Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, ABD'yi ticari korumacılığı ve tek taraflı uygulamaları bırakmaya çağırdı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, başkent Pekin'de düzenlediği olağan basın toplantısında, ABD'nin ek gümrük vergisini uygulayacağı Çin menşeli ürünler listesine yönelik Çin'in diyalog ve müzakere kapısının daima açık olduğunu söyledi.

İki ülke arasında ticari konuların diyalog ve müzakere ile çözülmesi konusunda Çin tarafının yeteri kadar iyi niyet gösterdiğini ve çalıştığını ifade eden Gıng, ABD tarafının en iyi fırsatları her defasında kaçırdığını dile getirdi.

Gıng, iki taraf arasındaki anlaşmaların ABD'nin kendi hukukuna göre değil uluslararası hukuka uyması gerektiğini belirterek, taraflar arasındaki ilişkilerde karşılıklı saygı ve eşitliğin tesis edilmesi gerektiğini söyledi.

Washington yönetiminin durumu kavramasını, iş dünyasının ve halkının sesini dinlemesini beklediklerini kaydeden Sözcü Gıng, "ABD'nin ticari korumacılığı ve tek taraflı uygulamaları bırakmasını ve Çin ile arasındaki ticari farklılıkları diyalog ve müzakere ile çözmesini umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Ticaret savaşının kapsamı 100 milyar doları buldu

ABD Ticaret Temsilciliği (USTR), dün genel olarak Çin'in savunma, havacılık ve imalat sektörlerini hedef alan Çin menşeili 1300 civarında ürünün listesini yayımlamıştı. Yüzde 25 vergi uygulanacak ürünlerin değeri 50 milyar doları buluyor.

Çin Ticaret Bakanlığı da bugün ABD'nin bu hamlesine karşılık, ABD'den ithal edilen 2017 yılı itibarıyla 50 milyar dolar değerinde 106 ürüne yüzde 25 vergi getirileceğini açıkladı.

Bakanlığın yayınladığı liste tütün, dana eti, plastik, buğday, elektrikli araçlar, kimyasal maddeler, otomotiv, hava araçları ve soya fasulyesi gibi 106 ürünü kapsarken, verginin yürürlüğe gireceği zamanın daha sonra duyurulacağı belirtildi. 

Çin, daha önce, Washington yönetiminin ithal çelik ve alüminyuma getirdiği gümrük tarifelerine cevaben ABD'den ithal edilen yaklaşık 3 milyar dolar tutarındaki 128 ürüne yüzde 15 ila yüzde 25 vergi uygulanacağını açıklamıştı.