Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'deki yatırım Kulübü programında Açıl Sezen'e konuk olan Prof. Dr. Necip Çakır proje bazlı teşvik sisteminin "geç kalmış ama olumlu" bir gelişme olduğunu söyledi.

Çakır "Bugünden yarına çok ciddi bir katkı sağlayacakmış gibi düşünmek zor ama zaman içinde hem cari açık hem istihdam açısından katkı sağlayacağı çok açık." dedi.

Kamuya maliyeti açısından da diğer teşviklere göre daha etkin olduğunu belirten Çakır "Çünkü daha önce verilen ama karşılığında çok şey alınmayan bir şeyler olmuştu. Teşviklerin bir avantajı daha var; şirket bazında ithal ikameci yapıya geçiyoruz, bu da uzun vadede cari açığın kapanmasına katkı sağlayacak bir faktör. Türkiye eğer yüksek ve kalıcı büyüme sağlayacaksa bunu yapmanın yolu üretkenliği arttırmaktan geçiyor. Bu üretkenlik artışını gerçekleştirmeden kalıcı başarıyı sağlayabilmek çok mümkün olmayacak" ifadelerini kullandı.

KURDAKİ ARTIŞ

Kurdaki artışın sürdürülebilir olmadığını belirten Çakır "Şubat'ta gelişen ülkelerden para çıkışı oldu. Bu uluslararası piyasaları biraz sıkıştırıyor.

Rusya'ya yaptırımlardan yakın ticaret ortağı olarak biz ve diğer piyasalar da etkileniyor. İçeriden kaynaklı belirsizlikler var. Ama kurdaki bu seviyeler çok sürdürülebilir değil." ifadesini kullandı.