Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hükümeti, ABD'nin çelik ve alüminyum ürünlerine uyguladığı ek gümrük vergileri için Dünya Ticaret Örgütü'ne resmi şikayet başvurusunda bulundu.

Merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Dünya Ticaret Örgütü'nün açıklamasına göre Çin, sorunun çözülmesi için ABD ile 60 günlük bir müzakere talebinde bulundu.

60 günlük süre zarfında iki taraf sorunu çözüme kavuşturamadığı takdirde Pekin'in bir sonraki adımının bir ticari uzman heyetinden karar vermesini isteyecek.

Çin, ABD'nin çelik ürünlerinin ithalatına getirdiği yüzde 25 ve alüminyum ürünlerinin ithalatına getirdiği yüzde 10 oranındaki ek vergilerin uluslararası ticaret kurallarına aykırı olduğunu iddia ediyor.

Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz hafta içinde ABD, yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulama kararı aldığı Çin'den ithal edilen ve yıllık büyüklüğü 50 milyar doları bulan yaklaşık 1.300 kalem ürünün detaylarını açıklamıştı.

Bu hamleye Çin'den misilleme gelmiş ve Asya ülkesi de soya fasulyesi, otomobiller ve kimyasal maddeler dahil olmak üzere ABD'den ithal edilen 50 milyar dolarlık 106 ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi getireceğini açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump da Çin'e ek 100 milyar gümrük vergisi getirilmesi için ülkesinin ticaret yetkililerine çalışma emri verdiğini duyurmuştu.

Ticaret savaşları endişesiyle piyasalar son haftalarda iki ülkenin karşılıklı ek gümrük vergisi kararlarıyla sarsılmıştı.

Öte yandan Tayvan, ABD'nin Dünya Ticaret Örgütü'ne (WTO) Çin'in ABD fikri mülkiyetini sistematik olarak istismar ettiğine ilişkin sunduğu şikâyetin görüşmelerine "üçüncü bir taraf" olarak katılma talebinde bulundu.

ABD Ticaret Temsilciliği 23 Mart'ta Çin'in patent hakları ve lisans konularında WTO'nun kurallarını ihlâl ettiği gerekçesiyle Çin hakkında resmi bir şikayette bulunarak organizasyondan müzâkere talep etmişti. WTO kuralları kapsamında ise organizasyon üye ülkelerine söz konusu müzâkereye üçüncü bir taraf olarak katılmaları için 10 günlük bir süre tanınmıştı.

Tayvan Ekonomi Bakanlığı'nın açıklamasına göre, ABD'nin Çin hakkında WTO´ya sunduğu şikâyetin ardından üye ülkelerin katılımı için son gün olarak belirlenen 5 Nisan´da Tayvan, Japonya Ukrayna, Suudi Arabistan ve Avrupa Birliği üçüncü taraf olarak müzâkerelere bulunma talebinde bulundu.