Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Bloomberg HT'ye konuk oldu.

Proje bazlı teşvik sistemini değerlendiren Bakan Nihat Zeybekci "zayıf yanlarımızı fırsata çevirdik o da neydi? Cari açık. Cari açık veren alanlar ithalat yaptığımız alanlar...Tek tek terzi usülü her firma için farklı şey tasarladık. 23 proje için ayrı ayrı teşvikler verdik." dedi. Teşvik verilen şirketlerin hemen hemen tamamının yabancı yatırım veya yabancı ortaklı yatırım olduğunu belirten Zeybekci "135 milyar TL'lik yatırım yabancı veya yabancı ortaklı, sermaye girişini önümüzdeki günlerde tetikleyici sonucu olduğunu da göreceğiz" ifadesini kullandı.

Zeybekci kurda son dönemdeki hareketlerin Türkiye'nin gerçeğini yansıtmadığını söyledi.

Zeybekci şu değerlendirmeleri yaptı;

BÜYÜMEDE %7 BEKLENTİSİ

"Öncü göstergeler ilk çeyrek büyümesinin beklentinin üzerinde olacağını gösteriyor. Yine %7'nin üzerinde bir rakam öngörülüyor.

2017 rekor yılıydı, 2018'de her sene ihracatta rekor kıracağız dedik ve her ay rekor kırıyoruz. 160'ı geçtik, yıl sonunda da 170 milyar doları aşacağız...Büyüme sürdürülebilir, öngörülebilir, dengeli bir büyüme"

"KUR HAREKETLERİ GERÇEKLERİ YANSITMIYOR"

"2017'de ihracatımızı %10.2 arttırdık, %7.4 büyüdük, 2018 beklentilerimiz ne? % 10 seviyesinde ihracatımız artacak, %35 seviyesinde turizm geliri artacak. Hizmet ihracatından gelirler 53 milyar dolar olacak. Hizmet ihracatında % 50 cari fazla veren ülkeyiz. Tüm bunlara bakınca Döviz girişiyle ilgili de problem yok...Yatırımlarla ilgili artan trendimiz var. Elimizdeki varlıklara bakınca fazlamız var. Dolayısıyla kurla ilgili spekülatif haberlerin tabanı yok, kurdaki hareketler Türkiye'nin gerçeğini yansıtmıyor.

Onun için kimse endişe etmesin. Müdahale etmemek lazım, piyasa kendi içinde bu seviyeyi oturtacaktır ve oturduğu seviye de doğru seviyedir"

ŞİRKETLERİN YENİDEN YAPILANDIRMASI

"Kurdan kaynaklı olarak bazı şirketlerin yeniden yapılandırmaya gitmelerine gelirsek, bunlar ekonomideki realitelerin içinde oldukça ekonomiye hiçbir zararı olmaz."

"ET FİYATLARIYLA İLGİLİ ETKİN MÜDAHALE OLACAK"

"Enflasyonda en çok zarar gördüğümüz alan gıda. Et fiyatlarıyla ilgili Tarım Bakanımızla görüşmeleri bitirdik, etkin bir müdahalemiz olacak. Tarladan başlayarak sera üretimini öncelikli yatırım olarak destek kapsamına aldık.

Enflasyonda 2018'de belki bir ara tek haneleri görürüz ama kalıcı müdahaleyle ilgili altyapıyı tam sağlama aldıktan sonra mutlaka enflasyonla mücadelede başarılı olmak zorundayız, çünkü tüm maliyetlerimizi etkiliyor"