Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Bloomberg HT'deki 3. Seans programına konuk olan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk piyasalardaki çalkantıya bağlı olarak rekor seviyelere yükselen gram altında düşüş olabileceğini öngördü.

Gram altındaki rekorların Dolar/TL 'deki rekorlardan kaynaklandığını belirten Yıldırımtürk "biz bundan önceki dönemlerde de bu tür fiyat hareketleri gördük. Bugünleri fırtınalı günler olarak değelendirebiliriz. Hem içsel, hem dışsal olarak fiyat hareketleri var. Bu dönemde fırtınanın yatışmasını beklemek için kenarda durmakta fayda var" dedi.

Bu fiyat hareketlerinin devam etmeyeceğini öngören Yıldırımtürk "Hem içeride, hem dışarıda alınacak tedbirlerle biraz daha sakinleşme olabilir" ifadesini kullandı.

Gram altının rekor seviyelerden geri çekilebileceğini öngören Yıldırımtürk şu açıklamayı yaptı, "Adeta savaş hali gibi bir ortam oluşmuşken hala altının onsunun 1.325 dolardan 1.352'ye geldiğini gördük, bu çok büyük hareket değil. Bu da şundan kaynaklanıyor; gerek Fed, gerek AMB bundan böyle piyasadan para çekecek, bu ve faiz artışı beklentisi altının üzerinde baskı oluşturuyor. Dolayısıyla bu kadar tedirginliğe rağmen altının çok yükselmemesi sonraki gelişmelerde de çok yükselmeyeceği anlamına gelebilir"

Olumsuz bir durumda maksimum 1.400 doların görebileceğini söyleyen uzman "Bu rakam da 2009'da gördüğümüz 1.923 doların hala çok aşağı seviyesi." dedi.

Gram altının da 162 liralara gerileyebileceğini ifade eden Yıldırımtürk "Böyle ortamlarda yatırımcılar altın almayı da, satmayı da düşünmüyor, jeopolitik gerilimler nedeniyle bekliyor. Gram altın eğer 180 TL ve üzerinde kalıcı olursa daha önce almadığı fiyatlardan alma eğilimine girilebilir. Ama düğün sezonuna kadar piyasalarda sakinleşme olursa bu hızlı yükselişin çekilmesiyle 162 lira seviyelerine kısa sürede gelinebilir" diye konuştu.

 
Dolar kuru ve altının ons fiyatından bulduğu destekle gram altın, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 181 lirayı da aşmıştı.