Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:50'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, yatırımcıların Orta Doğu'daki gerilimin istikrar bozucu bir anlaşmazlığa dönüşmeyeceği düşüncesinde olmaları ile birlikte değer kazanırken, ABD Hazine tahvilleri düştü. Ham petrol fiyatları bu hafta yüzde 7'den fazla yükseldikten sonra gerilerken, dolar yukarı yönde hareket etti.

Önde gelen hisse senedi gösterge endekslerinin tümü, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'ye askeri harekatın hemen olmayabileceğini işaret etmesi ve Rusya'nın savaş söylemini hafifletmesinin ardından en az yüzde 1 yükseldi. Jeopolitik alandaki sakinleşme, Çin'den gelen ve Asya hisse senedi göstergelerinin gerilemesine neden olan dış ticarete ilişkin uyarıların olumsuz etkilerini gölgeledi.

Goldman Sachs Asset Management küresel sabit getirili menkul kıymetler portföy yönetimi eş başkanı Mike Swell, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Suriye konusunun, şimdilerde, muhtemelen küresel ekonomi üzerinde etkisi olmayacak," dedi ve "Dış ticaret ise, GSYH üzerinde yüzde 1 bile etkili olmayacak. Bariz bir şekilde, ticaret savaşı farklı bir konu. Ancak şu an için, oraya gideceğimizi düşünmüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Banka ve finans kuruluşları, varlık yönetimi devi BlackRock Inc.'nin ilk çeyrek karının beklenenden daha iyi çıkmasının ardından kazançlara öncülük etti. JPMorgan Chase & Co. ve Citigroup Inc. kar rakamlarını Cuma günü açıklayacak.

Euro, Avrupa'da sanayi üretiminin beklenmedik bir şekilde gerileyerek düşüşünü üçüncü aya taşımasının ardından değer kaybetti. Euro Bölgesi ülkelerinin çoğunun tahvilleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) son toplantısının tutanaklarının güvercin bir ton içermesinin ardından değer kazandı.

Yatırımcılar birbiri ile zıt yöndeki katalizörler arasında kalmış görünüyor. Çarşamba günü, ABD'de kilit enflasyon göstergesi son bir yılın en yüksek seviyesine çıktı, ancak traderlar halen Trump'ın tweet yoluyla Rusya'yı Suriye'ye füze saldırısı düzenleyecekleri konusunda uyarmasının ardından tedirgin durumda. Öte yandan, Kongre'de özel yetkili savcı Robert Mueller'in görevden uzaklaştırılmasını önlemek için partiler üstü bir faaliyet ortaya çıktı. Bu durum, ABD'de siyasi risklerin artabileceğine işaret ediyor.

Diğer taraftan, Fed tutanakları, yetkililerin Mart ayındaki toplantıda, dış ticaret vergilerindeki misilleme hareketlerinden dolayı dünyanın en büyük ekonomisi için açık bir "aşağı risk" görmelerine karşın, hafifçe daha hızlı bir parasal sıkılaştırmaya yöneldiklerini ortaya koydu. Çin'in kıdemli dış ticaret yetkililerinden biri, ABD'nin dış ticarette tansiyonu daha da artırması durumunda, Çin'in buna "tartışmasız" misillemede bulunacağını söyledi.

Orta Doğu'da tansiyon, bölgedeki hisse senedi gösterge endekslerinin düşmesine neden oldu, ancak ham petrol fiyatlarındaki artışların rublenin 2016'dan bu yana en düşük seviyesinden yükselmesine neden olduğu petrol zengini Rusya'da hisse senetleri yukarı yönde hareket etti.

Hisse Senetleri

*Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 10:10'da yüzde 1 yükselerek 2,669.66 puana çıktı.

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.6 yükseldi.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.4 tırmandı.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.9 yükseldi.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.1 tırmanarak iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi:

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi ve son bir haftanın ilk yükselişini gerçekleştirdi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.5 ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 1.2309 seviyesine indi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.4194 seviyesine çıktı ve yükselişini beşinci güne taşıdı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.5 düşerek 107.36 ile son bir haftanın en düşük seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan yükselerek yüzde 2.8138 seviyesine çıktı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 0.512 seviyesine ulaştı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan yükselerek yüzde 1.441 ie bir haftanın zirvesine çıktı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.5 düşerek varil başına 66.46 dolara indi.

*Bakır yüzde 2 değer kaybederek pound başına 3.05 dolara geriledi.

*Altın yüzde 1 gerileyerek varil başına 1,340.48 dolara düştü.

(17:50'de güncellendi)