Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ruble, ABD ve Rusya arasında Suriye konusundaki anlaşmazlığın arttığı bir ortamda, yükselen petrol fiyatlarının yatırımcıların sinirlerini yatıştırması sonra 15 ayın en düşük seviyesinden toparlanırken, tahviller değer kazandı.

Ruble dolar karşısında yüzde 1.8 yükselerek 61.50 seviyesine kadar çıkarken, 10 yıl vadeli tahvillerin yükselişini ikinci güne taşıdı. Rusya hsselerini içeren ve Rus petrol ve doğalgaz devlerinin ağırlıkta olduğu en büyük exchange traded fonuna (ETF) Çarşamba günü, Orta Doğu'da artan jeopolitik risklerden dolayı Brent petrolünde görülen yükselişin etkisiyle, 58.6 milyon dolar ile 5 Ocak'tan bu yana en büyük girişi gerçekleşti.

Suriye'de artan anlaşmazlık yatırımcılar için bir ikilem yaratıyor. Bir taraftan, bu durum, bu hafta piyasalarda sarsıntı yaratan jeopolitik belirsizliği daha da artırırken, diğer taraftan, Rusya'nın temel ihracat gelir kalemi olan petrolün yükselmesine neden oluyor.

Ruble Çarşamba günü, ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter yoluyla yaptığı açıklamada Rusya'yı Suriye'ye füze saldırısı konusunda uyarmasının ardından güniçinde 16 ayın en düşük seviyesine kadar indi. Rusya para birimi, Brent petrolündeki güçlü yükselişler ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in Rusya'nın ülke tahvillerine nükleer opsiyon olarak adlandırılan yaptırıma karşı olduğunu söylemesinin ardından günü yeşil bölgede kapadı.

Moskova'da  Societe Generale SA’a ait Rosbank'ın analistlerinden Yury Tulinov, "Piyasa Mnuchin'in açıklamasını uzun zamandır beklenen olumlu haber olarak değerlendirdi ve ABD ve Rusya'nın diyalog başlatacağı konusunda umutlandı," dedi ve "Suriye konusundaki gerilim, elbette, halen sürüyor ve traderlar füze saldırısını ve Rusya'nın tepkisini bekliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Sözlü atışmalara karşın, Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders, Çarşamba günü basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ABD Başkanı'nın Esad'a nasıl misilleme yapılacağı konusunda karar vermediğini ve Trump'ın son günlerde yakın müttefikleri ile görüşmelerde bulunduğunu kaydetti. Suriye gerilimi, Rusya'nın en büyük işverenlerinin birinin dolar ekonomisinden çıkarılması ve Rus alüminyumunun büyük Borsalardan çıkarılmasına neden olan sert ABD yaptırımlarının da önüne geçti.

Credit Suisse Group AG analisti Nimrod Mevorach, 11 Nisan tarihli değerlendirmesinde, "Rublede bu hafta görülen satış dalgası biraz abartılıydı, ancak para biriminin dolar karşısında kısa vadede güçlenerek 60 seviyesini geçme ihtimali düşük" dedi.

Mevorach, "Rubleyi etkileyen yaptırımlar ve jeopolitik risk primi muhtemelen son piyasa kargaşasına kıyasla daha yukarıda kalmaya devam edecek ve potansiyel olarak bu durum bir süre daha sürecek" şeklinde görüş bildirdi.