Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:50'de güncellendi)

Avrupa'da hisse senetleri, yatırımcıların dış ticaret geriliminim azalmakta olduğuna ilişkin işaretlerin artması ile birlikte rahat bir nefes almaları sonucu, Asya'daki pozitif seansın ardından bu haftaki kazancını daha da artırdı. Dolar, ABD Hazine tahvil faizlerinin Perşembe günü yüzde 2.8'in üzerine çıkmasının ardından gerilemesi ile birlikte zayıfladı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, sanayi ve değerli metallerin ham petrol ile birlikte yükselmesinin etkisiyle ham madde şirketlerinin hisselerinde görülen yükselişin öncülüğünde altı haftanın zirvesine ulaştı. ABD endeks vadeli kontratları, ABD Başkanı Donald Trump'ın dün yaptığı açıklamada ülkesinin, başkanlığının hemen başında ayrıldığı Trans Pasifik Ortaklığı serbest ticaret anlaşmasına yeniden katılabileceğini işaret etmesi ile birlikte yukarı yönde hareket etti.

Ham petrol fiyatları, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) fiyatlar üzerinde baskı oluşturan küresel arz fazlasının tükenmeye yakın olduğunu açıklamasının ardından üç yılın zirvesine çıktı. Emtia grubu, Orta Doğu'da artan tansiyonun etkisiyle rallisini devam ettirdi. Alüminyum, ABD'nin Rusya'ya yaptırımlarının Rus şirketi United Co. Rusal'ın arzında aksaklıklara neden olabileceği endişeleri ile en az 1987'den bu yana en büyük haftalık yükselişine yöneldi. Bakır, çinko ve nikel de altın ile birlikte yükseldi.

Trump Perşembe günü, Çin ürünlerine 100 milyar dolarlık ek gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulunarak tansiyonu artırmasından bir hafta sonra, iki ülkenin nihayetinde birbirilerine artık yeni gümrük vergisi uygulamayacakları bir noktaya gelebileceklerini söyledi. Şimdi traderların dikkati, Perşembe günü BlackRock Inc.’'nin ilk çeyrek sonuçlarının tahminlerin üzerinde çıkmasının ardından, finans şirketlerinin önemli kazançlar açıklamaları ile birlikte, ABD kar sezonuna çevriliyor. JPMorgan Chase & Co. ve Citigroup Inc. çeyrek dönem sonuçlarını Cuma günü açıklayacak.

Diğer taraftan, sterlin euro karşısında, piyasanın İngiltere Merkez Bankası'nın faiz artırımına gideceği beklentisine yönelirken, Avrupa Merkez Bankası'nın Perşembe günü açıklanan Mart ayı toplantı tutanaklarında güvercin bir tutum takındığının görülmesi ile birlikte yaklaşık bir yılın en yüksek seviyesine yöneldi. İngiltere'de hisse senedi göstergesi FTSE 100 Endeksi, sterlinin güçlenmesinin ihracatçı şirketler üzerinde baskı oluşturması nedeniyle diğerlerine göre daha kötü performans gösterdi.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:46'da yüzde 0.2 yukarıdaydı ve altı haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.1 geriledi.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.4 ve Fransa'da CAC 40 Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 yükselerek üç haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 tırmandı.

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.6 yükselirken, Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.1 düştü ve Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.5 yükseldi.

*Avsutralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 geriledi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.2336 seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.4 yükselerek 1.4282 ile yaklaşık 22 ayın zirvesine ulaştı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek 107.56 ile yedi haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.82'ye indi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 0.52'ye çıktı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 1.46'ya indi.

*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 0.04 seviyesine çıktı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.5 değer kazanrak varil başına 67.39 dolar ile üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

*Altın yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,341.35 dolara çıktı.

*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.5 değer kazanarak ton başına 8,856.50 dolara yükseldi.

(13:50'de güncellendi)