Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:05'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, traderların haftasonu Suriye'ye düzenlenen saldırının yansımalarının sınırlı olacağı şeklindeki spekülasyonuna bağlı olarak ralli yaparken, tahviller ve petrol değer kaybetti.

Aralarında ABD Hazine tahvilleri ve altının da bulunduğu güvenli liman niteliğindeki varlıklar, çekirdek Avrupa ülke tahvilleri ile birlikte, traderların askeri harekat sonrasını değerlendirmelerine bağlı olarak değer yitirirken, Stoxx Europe 600 Endeksi hafifçe geriledi. Dolar, vadeli piyasa verilerinin hedge fonların dolarda son beş yılın en büyük aşağı yönlü pozisyonunu aldığını göstermesinin ardından zayıfladı. Batı Teksas petrolü (WTI) vadelileri, ABD'de kaya petrolü üretiminin daha da artacağı endişeleri ve ABD öncülüğündeki füze saldırısına hemen bir misilleme olmaması ile birlikte varil başına 66 dolara doğru geriledi.

Singapur'da Eurasia Group idari direktörü Callum Henderson, "Gerginliğin artabileceğine ilişkin kaydadeğer bir korku vardı; ancak şimdiye dek bu olmadı," dedi ve "Ancak buna karşın, Rusya'nın misilleme yapıp yapmayacağı ya da yaparsa ne zaman yapacağı spesifik faktörüne dayanarak, bu piyasa rallisinin ne kadar devam edeceğine bakılacak" şeklinde görüş bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD, Fransa ve İngiltere'nin Sudiye lideri Beşar Esad'ın sivillere karşı düzenlediği iddia edilen kimyasal silah saldırısına dayanarak Suriye'ye askeri harekat düzenlemesinden bir gün sonra, Twitter yoluyla yaptığı açıklamada "görev tamamlandı" dedi. ABD'nin Rusya'ya uygulamayı düşündüğü yeni yaptırımlarla birlikte jeopolitik endişeler sürerken, bu hafta dikkattler tekrar ABD'deki kar sezonuna ve aralarında New York Fed Başkanı John Williams'ın da olduğu bir dizi Fed yetkilisinin yapacağı konuşmalara çevrildi.

Aluminyum, haftalık bazda rekor yükseliş gerçekleştirdikten sonra bu hareketine tekrar başladı. Yen, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin hükümetine desteğin azaldığını gösteren anketin ardından hafifçe yükseldi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Goldman Sachs Group Inc. ve Morgan Stanley karlarını açıklayacak önemli şirketler arasında yer alıyor.

*Yakında New York Fed Başkanı olacak John Williams Salı günü Madrid'de ekonomik görünüm üzerine konuşacak.

*Çin'de GSYH ve Japonya'da enflasyon verileri bu hafta Asya'nın en önemli verileri olacak.

*ABD Başkanı Donald Trump Salı günü Japonya Başbakanı Shinzo Abe'yi Mar-a-Lago'da konuk edecek. Görüşmede muhtemelen Kuzey Kore ve dış ticaret kobnuları ele alınacak.

*Madencilik sektörü yatırımcıları için bu hafta oldukça önemli olabilir. Zira Vale, Rio Tinto ve BHP çeyrek dönem sonuçlarını açıklayacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 11:19'da yüzde 0.1'den az aşağıda seyrediyordu.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.6 tırmanarak yaklaşık dört haftanın zirvesine çıktı.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.1 gerileyerek son bir haftanın en düşük seviyesine indi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düşerek üç haftanın en düşük seviyesine geriledi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.2362 seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.5 değer kazanrak 1.4305 ile yaklaşık 22 ayın en yüksek seviyesini gördü.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 107.20 seviyesine çıktı.

*Güney Afrika randı yüzde 0.05'ten az yükselerek 12.0697 seviyesine tırmandı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan yükselerek yüzde 2.85 ile yaklaşık dört haftanın zirvesine çıktı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 1.455'e ulaştı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan ile yaklaşık 10 haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 0.54 ile yaklaşık dört haftanın zirvesine çıktı.

Emtia

*Altın yüzde 0.2 düşerek ons başına 1,344.00 dolara indi.

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.3 düşüşle varil başına 66.49 dolara indi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez aşağı yönde hareket etti.

*Londra Metal Borsası (LME) alüminyum yüzde 2.3 yükselerek ton başına 2,337.00 dolar ile altı yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*LME bakır yüzde 0.2 yükselerek ton başına 6,847.00 dolara tırmandı.

(14:05'te güncellendi)