Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:25'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları ve Avrupa hisse senetleri, yatırımcıların dikkatlerini, son haftalardaki piyasa kargaşasının ardından kar sezonuna çevirmeleri ile birlikte yükseldi. Euro ve sterlin, zayıf ekonomik verilerin etkisiyle kazançlarını geri verdi.

Standard & Poor's, Nasdaq ve Dow Jones endekslerinin vadeli kontratları, traderların aralarında Goldman Sachs Group Inc.'nin de bulunduğu bazı şirketlerin finansal sonuçlarını hazmetmeleri ile birlikte, Asya'daki zayıf seyri fazla dikkate almadı ve ABD piyasalarının yukarıda açılacağını işaret etti. Goldman Sachs, güçlü rakamlar açıklayarak ve aynı zamanda temettüsünü artıracağını da kaydederek piyasalardaki havayı olumlu etkiledi. Avrupa'da, Stoxx Europe 600 Endeksi Pazartesi günkü düşüşün ardından yükseldi ve yükselişe, Çin'in piyasasına girişi kolaylaştıracağını açıklamasının ardından otomobil sektörü hisselerindeki kazançlar öncülük etti.

Dolar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Döviz piyasasına son sözlü karışmasının ardından son iki ayın en düşük seviyesi yakınında seyrediyor ve erken saatlerdeki kaybını geri alarak önceki kapanış seviyelerine yaklaştı. İngiltere'de bonusları içeren ücret artışı beklentilerin altında kaldı ve Almanya'da yatırımcı güvenini gösteren endeks güçlü bir düşüş gösterdi. Bu iki veri sonrası sterlin ve doların gevşemesine neden oldu. ABD Hazine tahvil faizleri hafifçe yükseldi ve Batı Teksas petrolü yatay seyretti.

Şirket karları, hisse senetlerindeki yakıcı bir dönemin ardından yatırımcıların dikkatlerini başka yere çevirecek fırsatlar sağlıyor, ancak piyasaları sarsacak diğer bazı katalizörler de kenarda bekliyor. Trump'ın para birimlerine son müdahalesi, jeopolitik gerginliğin yükseldiği ve küresel korumacılığa ilişkin krokuların sürdüğü bir döneme rast geldi. Öte yandan, bu hafta bir dizi Fed yetkilisinin de konuşmaları var.

Erken saatlerde, teknoloji hisseleri, Çinli ZTE Corp.'un kritik Amerikan teknolojisini satın almasının yasaklanması ve buna bağlı olarak bu şirketin tedarikçilerinin hisselerinin düşmesi ile birlikte kayıplarını hızlandırdı. Öte yandan, bugün açıklanan veriler, Çin ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde beklenene paralel büyüdüğünü, ancak sanayi üretiminin, perakende satışların beklenenden güçlü çıkmasına karşın, Mart ayında beklentilerin gerisinde kaldığını gösterdi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Morgan Stanley bugün kar açıklayacak şirketler arasında yer alıyor.

*ABD Başkanı Donald Trump Salı günü Japonya Başbakanı Shinzo Abe'yi Mar-a-Lago'da konuk edecek. Görüşmede muhtemelen Kuzey Kore ve dış ticaret konuları ele alınacak.

*Madencilik sektörü yatırımcıları için bu hafta oldukça önemli olabilir. Zira Rio Tinto ve BHP çeyrek dönem sonuçlarını açıklayacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:40'ta yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.5 yükselerek yaklaşık dört haftanın zirvesine tırmandı.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.05'ten az tırmanarak yaklaşık dört haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.1 ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.8 yükselerek yedi haftanın zirvesine çıktı.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.4 düşerek yaklaşık iki haftanın en düşüğüne indi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 gerileyerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az düşerek iki ayın en düşük seviyesine geriledi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 1.2377 seviyesine indi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 1.4338 seviyesine geriledi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez aşağı yönde hareket etti.

*Japon yeni yüzde 0.1 yükselerek 107.06 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 2.84 ile üç haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi değişmeyerek yüzde 0.53 ile üç haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesinde kaldı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 1.463'e indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.1 yükselerek varil başına 66.26 dolara çıktı.

*Bakır yüzde 0.9 düşerek pound başına 3.07 dolara geriledi.

*Altın yüzde 0.2 kayıpla ons başına 1,342.98 dolara düştü.

(15:25'te güncellendi)