Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken seçim açıklamasıyla piyasalarda yaşanan ralli sonrası Dolar/TL yeni güne hafif alıcılı başladı.

Kur yeni güne 4.01'de başladı, ardından kademeli artışla yeniden 4.04'ün üzerine yükseldi. TL bugün 24 gelişen ülke para birimi arasında en fazla değer kaybeden para birimi oldu. Dün 5 seviyesinin altına gevşeyen euro ise yeniden bu eşiği aştı. 

Dolar/TL kuru, Perşembe günkü işlemlerde TSİ 12:00'de 4.0385 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL , 4.9995'ten alıcı buldu. Döviz sepeti, 4.5183 oldu.

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan erken seçim kararı aldıklarını, seçimlerin Haziran ayında yapılacağını açıkladı. Açıklama piyasalarda olumlu hava estirdi. Dolar %2'nin üzerinde düşerek 4.09'dan 4 seviyesine kadar geriledi. Lira böylece dün gelişen para birimleri arasında dolara karşı en iyi performansı kaydetti.

Haber euro'nun 5.07'den 4.95'e kadar çekilmesine neden olurken sepet kur %2'nin üzerinde düşerek 4.48'e geriledi, Borsa  düşüşü tersine çevirerek % 3 oranında yükseldi, toplam işlem hacmi 10,5 milyar lira ile rekor düzeyde gerçekleşti. Gösterge tahvil faizi ise sert düşüşle %14.02'ye geriledi. 

"4.03-4.06 BANDI İZLENECEK"

GCM Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan erken seçim kararının belirsizlik unsurunun ortadan kalkması nedeniyle piyasada olumlu karşılandığını ifade etti. Erkan "USDTRY kurunda izlediğimiz düşüşler sürekli hale gelir mi, gelmez mi sorusunu sorduracak seviyelerde fiyatlama söz konusudur. Henüz kritik bölge altında hareket olmamakla ve geniş vadede kura ilişkin beklenti yukarı olmayı sürdürebilir. Dolayısıyla şu anda hareketli olan piyasada fiyatlamaların düşüş eğilimini genele yayıp yaymayacağı unsuru önemlidir. 4,0630 – 4,0330 bandı kısa vadede izlenecektir, bu destek altında kurda aşağı gitme isteği biraz daha artabilir." ifadesini kullandıç

Ak Yatırım'dan Okan Ertem yolladığı bir notta kurda 3.97 seviyesine dikkat çekerek "Önümüzdeki hafta TCMB açıklamaları piyasanın seyri üzerine belirleyici olabilir. Ancak petrol fiyatlarındaki artışın sürmesi durumunda enflasyon-cari açık üzerine baskının devam edebileceği ve TL varlıkların değer kazancının kısa vadede sınırlı kalabileceği öngörülebilir. Bu doğrultuda BIST100’de 114 bin direnci ve Dolar/TL’de 3,97 desteği kısa vadede  gücünü koruyabilir." ifadesini kullandı.

Günün devamında kritik bir veri akışı bulunmazken siyasi cephedeki gelişmeler yakından takip edilecek.