Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Citigroup'a göre, ABD ekonomisinin yakın bir zamanda yavaşlama gösterme ihtimali düşük. Fed yetkilileri de bu konuda hemfikir. 

Yine de, Citi ve Fed, tersine dönmüş bir ABD tahvil getiri eğrisinin büyüme için kaygı verici olduğu görüşünde. Eğride görülen son yataylaşmalarla birlikte, faiz farklarının negatife inmesi durumu, ekonomiye ilişkin canlı görünüm ile yakın zamanda ters düşebilir. 

5 ila 30 yıl vadeli tahvillerin getiri eğrisi, Çarşamba günü 29 baz puana kadar yataylaştı ve iki faiz arasındaki fark, 2007'den bu yana en düşük seviyeye indi. 2 ve 10 yıllıkların faizi arasındaki fark da 41 baz puanı görerek 10 yıldan daha fazla bir sürenin en küçük değerini aldı. 

Getiri eğrilerindeki bu yataylaşmalar, kademeli sıkılaşma konusunda kararlı görünen Fed yetkilileri içinbir çelişki yaratıyor. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, yetkililer arasında getiri eğrisinin görüşülmesi gerektiğini ve eğrinin 6 ay içerisinde tersine dönebileceğini belirtti.  

İnatçı bir şekilde düşük kalmaya devam eden uzun vadeli tahvil faizleri, Fed'e kademeli sıkılaşma döngüsünü yavaşlatma konusunda baskı yapabilir.