Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'ye konuk olan Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül seçim kararı sonrası oluşan ralli sonrası beklentilerini paylaştı. 

Şengül "Son dönemde kurda biraz daha dış etkenler hakimdi, faiz tarafında genişlemeci maliye politikası, teşvikler ve ekonomiyi destekleme çabası faize yük oluyordu. Artık seçimle birlikte ekonomiyi desteklemeye yönelik politikaların biraz daha geri plana itileceği beklentisi hakim. Bunun fiyatlamasını da hemen faizde gördük." dedi.

Kurda dış etkenlerin ve Fed'in daha fazla belirleyici olduğunu, kurun 3.80-3.90'lara gerilemesine neden olacak bir gelişme olmadığını belirtti. Derici "O nedenle kurda düşüşün kalıcı olmasını beklemem ama faizde düşüş biraz daha kalıcı olabilir" ifadesini kullandı.

"MERKEZ'İN ADIM ATMAMASI NEGATİF OLUR"

Şengül Merkez Bankası'ndan gelecek haftaki toplantıda faiz artışı beklediğini belirterek "Hem enflasyon üzerindeki yükler geçici değil, hem de bugün alınan aksiyonun etkisi biraz zaman alıyor. Bu yüzden MB'nin hamlede bulunması gerekiyor" dedi.

Şengül MB'nin bu toplantıyı pas geçmesinin fiyatlamasının çok negatif olacağını belirterek "MB bir şey yapmaz diyenler azınlıkta, 'kurda ve enflasyonda tansiyon varsa faiz artırır' diye pozisyon alan kesim daha hakim, o yüzden faiz artışı yapmaması bu riskin realize olmasına ve ciddi yukarı yönlü harekete neden olabilir" şeklinde yorum yaptı.