Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Global Girişimcilik İstanbul Başkanı Ali Sabancı'nın Arzu Maliki ile yaptığı söyleşinin satır başları şöyle;

Global Girişimcilik Kongresi İstanbul'da yapılıyor bu sene..Nasıl bir süreçten geçildi bu Kongre'yi İstanbul'a getirebilmek için? Hangi çalışmaları yaptınız?

Ali Sabancı: Bu Kongre her sene değişik bir ülkede yapılıyor, ve bunun İstanbul'a gelebilmesi için veya başka bir şehre gidebilmesi için yarışmaya giriliyor yani bir rekabet var. Biz İrlanda'nın Dublin şehri ile Doha'dan bunu almayı başardık. Bizim cebimizde altın değil de bir pırlanta var o da İstanbul.. Şimdi bu organizasyon her sene yapılıyor ve bu sene 10.yıl..

Bu işi İstanbul'a getirmek için de birkaç ön şart var; lokasyon çok önemli, yani getirdiğin yerdeki pazar nasıl bir pazar, ikincisi bu Kongre'yi buraya getiren ekibin kamuoyu yaratma gücü ne, üçüncüsü de para yani kaç para harcayabilirsin bu işe.

İstanbul'un sadece büyük bir iç pazarı yok, aynı zamanda 59 ana şehire baş şehire ulaşabiliyorsunuz İstanbul'dan..
Şimdi "Girişimcilik" öyle bir konu ki hiç kimseye mal edilemez. Biz de bunu sadece bir kurumla yapacağımıza birkaç kurumu biraraya getirelim de yapalım dedik ve bu fikri sattık. 3-4 ay evvel de finansman için çalışmaya başladık..

Sayın Cumhurbaşkanı da teşrif etti, sonuçta biz ne istiyoruz, "Girişimcilik" önemli çünkü sosyal ve ekonomik refah için vazgeçilmez bir yoldur bu..İkinci bir yol yok yani tabi ki istikrar da önemli..300-400 delege bekliyorduk yurtdışından, 1.300 kişi geldi..

Türkiye'nin "Girişimcilik Ekosistemi" nasıl, eksiklikler neler? Nasıl performans gösteriyoruz?

Ali Sabancı: Girişimciliğin yeşermesi için bir ekosisteme ihtiyaç var, bu ekosistem Dünya'nın hiçbir yerinde bitmiş ve tamamlanmış değil. Bugün Silikon Vadisi'ne gitseniz de kendilerine özgü eksiklikleri var. Bizim de tabi birçok eksiğimiz var, bizde algı sorunu var, büyüklerim bana şunu öğretti; birşeyi iyi yapıyorsan bunu da iyi anlatman lazım. Biz iyi yaptıklarımızı şu anda iyi anlatır vaziyette değiliz.

Mesela %7.4 büyümüşüz bunu da iyi anlatamıyoruz, başka ülkeler inanmak istemiyor buna..

Bir kere 80-83 milyonluk bir iç pazarımız var, Üniversite sayılarımız 200'e ulaştı, bunların yüzde 13-15'inde Girişimcilik Merkezleri var, bizim bunları çoğaltmamız lazım.

Bizim girişimcilerin finansmana erişimini kolaylaştırmamız lazım.

Önümüzdeki dönemde Girişimcilikte yatırım planlarınız neler?

Ali Sabancı: Biz Şevket Sabancı ailesi olarak bu "Venture Capital" dediğimiz daha erken aşama firmalara yatırım yapmak üzere 27 milyon dolar para ayırdık. Önümüzdeki 3 yılda yurtiçi ve yurtdışında bu yatırımlar olacak. Yatırımların büyüklüğü de ortalama 500 bin 1 milyon TL olacak.