Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, gayrimenkul sektörünün erken seçimden pozitif etkileneceğini belirterek, "Yatırımcılarımızın yatırım iştahı artacaktır. Beklemekte olan gayrimenkul yatırımcıları ve konut alımını erteleyen konut alıcıları harekete geçecektir." ifadesini kullandı.

Elmas, 24 Haziran'da gerçekleştirilmesi planlanan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, erken seçimi yerinde bir karar olarak bulduklarını, 24 Haziran'ın, ülkenin seçim sürecinden bir an önce çıkması için ideal bir tarih olduğunu aktardı.

Seçim beklentisine girmiş piyasalarda belirsizliğin sona ereceğini belirten Elmas, bu nedenle erken seçim kararının son derece doğru olduğunu düşündüklerini kaydetti.

Elmas, bu kararla birlikte bulutların dağıldığı, ekonomiye pozitif yansımanın olduğu bir hava oluşacağını, dünkü açıklamayla birlikte Dövizlerde düşüş yaşanmasının ve Borsanın yukarı ivmelenmesinin bu durumun küçük bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Geçen yıllarda gerçekleşen seçimlerin ekonomik düzeni etkilemediğini gördüklerini belirten Elmas, şunları kaydetti:

"Makroekonomik planlar pek değişmiyor. Beklentimiz yine o şekildedir. Olumsuz bir etki beklemiyoruz, hatta çok daha büyük pozitif bir etki göstermesini bekliyoruz. Diğer taraftan birçok açıdan da orta, uzun vadede belirsizliğin ortadan kalkacağı bir sonucun ortaya çıkacağını düşünüyoruz. Gayrimenkul piyasaları olarak baktığımızda da sektörümüzün bundan çok pozitif etkileneceğini düşünüyoruz. Yatırımcılarımızın yatırım iştahı artacaktır. Beklemekte olan gayrimenkul yatırımcıları ve konut alımını erteleyen konut alıcıları harekete geçecektir. Satışlarda artış yaşanacaktır. Bu durum yıl sonu rakamlarına olumlu yansıyacaktır. Ayrıca, erken seçimle birlikte 5 yıllık yeni bir dönem başlayacaktır. Bürokrasideki yavaşlayan süreçler hızlanacak. Sürdürülebilir ve belirsizliklerin ortada kalktığı bir zeminde iş dünyası, ülkesine, milletine faydalı olmak adına işine ekstra gayret ederek sarılacak. 2023 hedeflerine giden Türkiye için ise bir viraj daha geçilmiş olacak. Erken seçim kararının ülkemize, hayırlı olacağına inanıyoruz."

Elmas, hükümetten, sektörün üzerinde çok büyük sermaye yükü oluşturan devreden KDV iadesinin tekrar gündeme alınmasını, tapu harçlarının indirilmesini ve KGF imkanlarından sektörün faydalandırılmasını talep ettiklerini bildirdi.


- "İş dünyası belirsizliklerin Kasım 2019'a kadar sürmesinden rahatsızdı"


Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin de, seçim ile bu kararı büyük bir heyecanla karşıladıklarını, ekonomiye yeniden odaklanabilmeleri için verilen kararı yerinde bir tercih olarak değerlendirdiklerini kaydetti.

İş dünyasının, belirsizliklerin Kasım 2019'a kadar sürecek olmasından rahatsız olduğunu aktaran Yetgin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"1,5 yıllık bu uzun belirsizlik dönemi özel olarak gayrimenkul sektörümüzün mevcut potansiyelini ortaya koymasının önündeki engellerden biriydi. Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olarak 2018 yılının ikinci yarısından itibaren her zamankinden daha güçlü bir kararlılıkla çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz. Türkiye ekonomisinin istikrarının sürdürülmesi, milletimizin refahının artırılması için üzerimize düşen görevi yeni dönemde de fazlasıyla yerine getirmeye kararlıyız."